Verhaal

In gesprek met Lisa

8 december, 2022 3 Minuten Onderwijs

Doelgericht. Zo kun je Lisa wel omschrijven. Iets wat ze van huis uit heeft meegekregen: “Mijn ouders hebben mij geleerd dat als je iets wilt, je het altijd kunt bereiken als je er maar voor werkt”. En dat werken deed ze. Als klein meisje stond ze al op het volleybalveld. Een leuke sport die al snel serieuze vormen aan nam tot het Regionaal Talentencentrum aan toe. Al zo’n tien jaar zet Lisa zich in voor de sport en nu met de missie om ieder kind in regio Rotterdam te laten sporten. Lisa is meer dan een leerkracht.

Trots

Iedere zaterdag spelen, iedere maandag, woensdag en donderdag trainen. Kapotte vingers en blauwe plekken op haar armen. Dat had Lisa allemaal over om te komen waar ze nu is. Op haar elfde kreeg ze door haar harde werk de kans om te gaan trainen bij het Regionaal Talentencentrum. Dat is een jeugdvolleybalopleiding. Doordat ze hier aan mee mocht doen én door haar wilskracht en doorzettingsvermogen, speelt Lisa nu in de 2e divisie. “Daar ben ik heel trots op”.

Quotation mark

Ik vind het zo mooi om kinderen te laten groeien en ze mijn visie over gezond en sportief leven mee te geven. Daarnaast vind ik het belangrijk dat elk kind in regio Rotterdam de kans krijgt om te sporten.

Lisa van Veen - Student voltijd pabo

Gezond en sportief leven is de basis

Ook al geniet ze van het volleyballen in de 2e divisie, de meeste voldoening haalt ze uit het les en training geven aan kinderen. “Ik vind het zo mooi om kinderen te laten groeien en ze mijn visie over gezond en sportief leven mee te geven. Daarnaast vind ik het belangrijk dat elk kind in regio Rotterdam de kans krijgt om te sporten.”

Dat ze het meent, blijkt uit haar acties. Zo werkt Lisa nu aan een jeugdbeleid voor haar vereniging en verdiept ze zich in gezondheid en sportiviteit op basisscholen. “Ik doe de vakverdieping SSGS, wat staat voor specialist sportieve en gezonde school op Thomas More Hogeschool. Hier leer ik veel over hoe je bijvoorbeeld schoolpleinactiviteiten ontwikkeld maar ook hoe je een plan maakt om kinderen meer te laten bewegen of gezonder te laten leven.”

Toen ze een opleiding ging kiezen, twijfelde ze tussen de lerarenopleiding of ergotherapie. “Ik vind bewegen heel belangrijk en wat mij ook interesseert is hoe je beweegt, vooral bij kinderen.” Toch koos Lisa voor de pabo. “Ik merkte dat ik dat “beweegaspect” wel interessant vond maar sinds ik training geef vind ik het heel mooi hoe de kinderen in een korte periode veel stappen kunnen maken en écht groeien. Daarom vond ik de pabo meer bij mij passen. Ik koos voor Thomas More Hogeschool omdat dit 100% pabo is. Je vindt er geen andere opleidingen. Het is een kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Daardoor ben je geen nummertje maar je wordt echt gezien door de docenten en andere medewerkers. Dat maakt de school zo leuk.”

Iedere leerkracht moet ieder kind zien

Haar sportieve en gezonde visie neemt Lisa mee in de leerkracht die ze wilt zijn. Één die alles van de positieve kant probeert te zien, de altijd energieke, lachende leerkracht die de kinderen uitdaagt tot leren en waarbij niks te gek is. “Ik vind het belangrijk dat je interesse toont in alle kinderen, dat je ze echt ziet en ze goed kunt begeleiden in hun ontwikkeling. Dat het niet alleen gaat over hun schoolprestaties maar ook over andere dingen waar kinderen gelukkig van worden.”

Nieuwsgierig geworden?

Wil jij na het verhaal van Lisa zelf ontdekken of het leerkrachtvlammetje in jou zit en weten hoe jouw ontdekkingsreis er op onze hogeschool uit ziet? Schrijf je hieronder in voor één onze open dagen, kom rondkijken, kletsen met studenten en docenten en proef de sfeer.

Schrijf je in