Voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur toon je aan dat je voldoet aan de toelatingseisen. In de praktijk houdt dit in dat mbo- studenten meestal drie toelatingstoetsen maken, havoleerlingen meestal één of twee en vwo-ers geen een. Welke toelatingstoets je maakt, hangt af van je vooropleiding.
Landelijke toelatingstoetsen
Als je wilt studeren aan een pabo heb je genoeg basiskennis nodig van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Dat je die kennis in huis hebt, toon je aan door landelijke toelatingstoetsen te maken en te halen. Er zijn uitzonderingen wanneer je deze toetsen niet hoeft te maken. Daarover lees je hier meer.
Heb je een vraag?
Neem contact op met Chantal & MadeleineKijk hieronder welke toetsen jij maakt
Je hebt een havodiploma
Je moet voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen. Mis je één van deze drie vakken in je profiel? Dan maak je hiervoor een toelatingstoets. In de praktijk houdt dit in dat havoleerlingen meestal één of twee toetsen maken.
Meer informatie vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl
Je hebt een vwo-diploma
Met jouw vwo-diploma hoef je geen toelatingstoetsen te maken.
Je hebt een mbo-4-diploma
Je moet voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen. Mis je één van deze drie vakken op je diploma? Dan maak je hiervoor een toelatingstoets. In de praktijk houdt dit in dat mbo-studenten meestal drie toelatingstoetsen maken.
Meer informatie vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl
Je hebt een hbo-/wo-propedeuse
Heb je bij een andere hogeschool of universiteit al je propedeuse voor de pabo behaald? Dan hoef je geen toelatingstoetsen te maken. Heb je een hbo-/wo-propedeuse van een andere opleiding? Dan gelden de toelatingsvoorwaarden van je vooropleiding (havo/vwo).
Meer informatie vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl
Je hebt een afgeronde hbo-/wo-bachelor of -master
Met een hbo-/wo-bachelordiploma kun je altijd starten aan de pabo. Je hoeft geen toelatingstoetsen te maken.
Staat jouw vooropleiding er niet bij? Je kunt bij ons nog steeds je bevoegdheid halen! Meld je aan voor de 21+ toets (via studentenzaken en/of examencommissie)
Lees hier meer over het 21+ trajectAanmelden toelatingstoetsen
Om een toelatingstoets in te plannen, meld je je aan via Studielink bij Thomas More Hogeschool. Je ontvangt van ons een mail met daarin de link naar de aanmeldsite bij Cito. Meld je alleen alleen voor de vakken waarvoor je nog moet aantonen dat je over het juiste niveau beheerst. Meer informatie over de toelatingstoetsen vind je op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.
Wanneer je géén toelatingstoets hoeft te maken
Er zijn uitzonderingen wanneer je niet hoeft aan te tonen dat je genoeg kennis hebt. Je hoeft de toets niet te maken als:
- je een vwo-, hbo, of wo-diploma hebt;
- je een havodiploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek (hier voldoet één van de vakken: natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie);
- je een vavo-certificaat havo hebt voor dat vakgebied;
- je de toelatingstoets voor dat vakgebied hebt gehaald;
Extra ondersteuning om de toetsen te halen
Heb je hulp nodig bij de voorbereiding op de toetsen? Samen met andere Rotterdamse pabo’s bieden we ondersteuning. Je kunt voor elk vak dat getoetst wordt een korte cursus volgen. Download de informatieflyer hiernaast of lees meer over ons ondersteuningsaanbod.
Veelgestelde vragen over de toelatingstoetsen
-
Ons 21+-traject bestaat uit de volgende toetsen:
- Toelatingstoets aardrijkskunde (Cito)
- Toelatingstoets geschiedenis (Cito)
- Toelatingstoets natuur en techniek (Cito)
- Wiscat (rekentoets)
- Interne taaltoets
- Buitenlands diploma? Taalassessment
Belangrijke informatie voor toelating via het 21+-traject:
- Je bent op 1 september 2024 21 jaar of ouder.
- Je hebt je voor 1 mei 2024 aangemeld voor het 21+ traject op Thomas More Hogeschool via Studielink.nl.
- Je moet alle drie de toelatingstoetsen (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek) vóór 31 augustus 2024 behalen.
Wij ondersteunen je waar nodig bij de toelatingstoetsen en de voorbereiding op de studie. Lees hier meer.
-
Waar vind ik informatie over de toelatingstoetsen?
Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie over toelating tot de pabo, toelatingstoetsen, oefenmateriaal en nog veel meer.
-
Is de rekentoets (wiscat) een toelatingstoets voor de lerarenopleiding?
De wiscat (of landelijke rekentoets) is geen toelatingstoets. Het is wel een verplichte landelijke toets die je maakt in het eerste jaar van jouw studie. Hiervoor krijg je twee kansen in het eerste studiejaar. Voorafgaand aan de opleiding krijg je een extra kans voor de rekentoets. In totaal heb je dus drie kansen voor de wiscat. Bij voldoende animo organiseren wij een Zomercursus Rekenen, deze vindt eind augustus plaats. Lees hier meer over de wiscat.
Heb je de wiscat al behaald bij een andere hogeschool dan de TMH? Stuur dan voor de start van je studie een kopie op naar onze Examencommissie via examencommissie@thomasmorehs.nl.
Chantal & Madeleine
StudentzakenAgenda
Deeltijd
18:45 - 21:00 RotterdamVoltijd
09:00 - 14:30 RotterdamVoltijd en deeltijd
17:00 - 20:00 RotterdamMeld je aan voor de open dag
Benieuwd naar jouw reis tot leerkracht bij onze pabo? Ontdek het zelf tijdens de volgende open dag. Onze hogeschool is dan een speelveld van experiences, voorlichtingen, een pabo markt en nog veel meer. Je vindt ons op 300 meter van Rotterdam Centraal Station. Voel je welkom en meld je aan!