Voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur toon je aan dat je voldoet aan de toelatingseisen. In de praktijk houdt dit in dat mbo- studenten meestal drie toelatingstoetsen maken, havoleerlingen meestal één of twee en vwo-ers geen een. Welke toelatingstoets je maakt, hangt af van je vooropleiding.

Kijk hieronder welke toetsen jij maakt

Je hebt een havodiploma

Je moet voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen. Mis je één van deze drie vakken in je profiel? Dan maak je hiervoor een toelatingstoets. In de praktijk houdt dit in dat havoleerlingen meestal één of twee toetsen maken.

Meer informatie vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl

Je hebt een vwo-diploma

Met jouw vwo-diploma hoef je geen toelatingstoetsen te maken.

 

Je hebt een mbo-4-diploma

Je moet voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen. Mis je één van deze drie vakken op je diploma? Dan maak je hiervoor een toelatingstoets. In de praktijk houdt dit in dat mbo-studenten meestal drie toelatingstoetsen maken.

Meer informatie vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl

Je hebt een hbo-/wo-propedeuse

Heb je bij een andere hogeschool of universiteit al je propedeuse voor de pabo behaald? Dan hoef je geen toelatingstoetsen te maken. Heb je een hbo-/wo-propedeuse van een andere opleiding? Dan gelden de toelatingsvoorwaarden van je vooropleiding (havo/vwo).

Meer informatie vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl

Je hebt een afgeronde hbo-/wo-bachelor of -master

Met een hbo-/wo-bachelordiploma kun je altijd starten aan de pabo. Je hoeft geen toelatingstoetsen te maken.

 

Staat jouw vooropleiding er niet bij? Je kunt bij ons nog steeds je bevoegdheid halen! Meld je aan voor de 21+ toets (via studentenzaken en/of examencommissie)

Lees hier meer over het 21+ traject

Aanmelden toelatingstoetsen

Om een toelatingstoets in te plannen, meld je je aan via Studielink bij Thomas More Hogeschool. Je ontvangt van ons een mail met daarin de link naar de aanmeldsite bij Cito. Meld je alleen alleen voor de vakken waarvoor je nog moet aantonen dat je over het juiste niveau beheerst. Meer informatie over de toelatingstoetsen vind je op  www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Wanneer je géén toelatingstoets hoeft te maken

Er zijn uitzonderingen wanneer je niet hoeft aan te tonen dat je genoeg kennis hebt. Je hoeft de toets niet te maken als:

 • je een vwo-, hbo, of wo-diploma hebt;
 • je een havodiploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek (hier voldoet één van de vakken: natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie);
 • je een vavo-certificaat havo hebt voor dat vakgebied;
 • je de toelatingstoets voor dat vakgebied hebt gehaald;

Extra ondersteuning om de toetsen te halen

Heb je hulp nodig bij de voorbereiding op de toetsen? Samen met andere Rotterdamse pabo’s bieden we ondersteuning. Je kunt voor elk vak dat getoetst wordt een korte cursus volgen.  Download de informatieflyer hiernaast of lees meer over ons ondersteuningsaanbod.

Lees hier meer over ons ondersteuningsaanbod

Veelgestelde vragen over de toelatingstoetsen

 • Ons 21+-traject bestaat uit de volgende toetsen:
  • Toelatingstoets aardrijkskunde (Cito)
  • Toelatingstoets geschiedenis (Cito)
  • Toelatingstoets natuur en techniek (Cito)
  • Wiscat (rekentoets)
  • Interne taaltoets
  • Buitenlands diploma? Taalassessment

   

  Belangrijke informatie voor toelating via het 21+-traject:

  • Je bent op 1 september 2024 21 jaar of ouder.
  • Je hebt je voor 1 mei 2024 aangemeld voor het 21+ traject op Thomas More Hogeschool via Studielink.nl.
  • Je moet alle drie de toelatingstoetsen (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek) vóór 31 augustus 2024 behalen.

  Wij ondersteunen je waar nodig bij de toelatingstoetsen en de voorbereiding op de studie. Lees hier meer.

 • Waar vind ik informatie over de toelatingstoetsen?

  Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie over toelating tot de pabo, toelatingstoetsen, oefenmateriaal en nog veel meer.

 • Is de rekentoets (wiscat) een toelatingstoets voor de lerarenopleiding?

  De wiscat (of landelijke rekentoets) is geen toelatingstoets. Het is wel een verplichte landelijke toets die je maakt in het eerste jaar van jouw studie. Hiervoor krijg je drie kansen. Voorafgaand aan de opleiding krijg je een extra kans voor de rekentoets. In totaal heb je dus vier kansen voor de wiscat. Bij voldoende animo organiseren wij een Zomercursus Rekenen, deze vindt eind augustus plaats. Lees hier meer over de wiscat.

  Heb je je de wiscat al behaald? Stuur dan voor de start van je studie een kopie op naar onze Examencommissie via examencommissie@thomasmorehs.nl.

Meer informatie of vragen?

Contact
Chantal & Madeleine

Chantal & Madeleine

Studentzaken