Deeltijd pabo

Zij-instroom Leraar Basisonderwijs

IN HET KORT

Werken en leren in het basisonderwijs

Heb je altijd al in het basisonderwijs willen werken? Heb je een hbo- of wo-diploma en wil je binnen twee jaar je onderwijsbevoegdheid halen? Dan is het zij-instroomtraject misschien iets voor jou! Wij bieden een zij-instroomtraject waarmee je in aanmerking kan komen voor een aanstelling als leerkracht op een basisschool.

Heb je geen bachelor diploma op zak? De pabo is bij ons ook in andere deeltijdvarianten te volgen, zoals de verkorte deeltijd (compact), flexibele deeltijd of spijker je kennis modulair bij via LevelUp.

De opleiding

Is zij-instromen in het onderwijs iets voor jou?

Het zij-instroomtraject is een leerwerktraject waarbij je werkt op een school van een bestuur en daarnaast de opleiding tot leerkracht volgt. Je komt in dienst bij het bestuur en je werkt toe naar zelfstandig voor de groep staan onder begeleiding. Als diploma ontvang je een bevoegdheidsverklaring leraar basisonderwijs en krijg je een aanstelling bij het betreffende bestuur. De ervaring leert dat het traject meestal twee jaar duurt.

Ontdek onze pabo op de open dag
Starten als zij-instromer
TOELATING

Starten als zij-instromer

De overheid stelt toelatingseisen aan de zij-instroom. Zo moet je onder andere een bachelor of master hebben afgerond, mag je de afgelopen twee jaar niet ingeschreven hebben gestaan bij een pabo en rond je het geschiktheidsonderzoek succesvol af.

Meer informatie

Meer over het geschiktheidsonderzoek

Het geschiktheidsonderzoek

De zij-instroom staat open voor personen die voldoen aan de volgende toelatingseisen:

  • Je bent in het bezit van een bachelor of master degree (hbo- of wo niveau, 240 credits);
  • Je hebt een arbeidsovereenkomst met een schoolbestuur, nadat je het geschiktheidsonderzoek goed hebt doorlopen;
  • Je mag de afgelopen 2 jaar niet ingeschreven hebben gestaan als student aan een lerarenopleiding of aan de opleiding Pedagogische academie voor leraren in het basisonderwijs;
  • Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Stap 1: solliciteren bij een schoolbestuur

Je start met een sollicitatie bij een schoolbestuur. De besturen hebben per jaar een aantal vacatures voor zij-instroom vastgesteld. Er volgt een sollicitatieprocedure en als die met goed gevolg is afgerond wordt de kandidaat aangemeld voor het  geschiktheidsonderzoek bij Thomas More Hogeschool.

Stap 2: portfolio samenstellen voor het geschiktheidsonderzoek

Daarna volgt het geschiktheidsonderzoek. Uit dit onderzoek moet blijken dat je geschikt bent om als leraar te starten en de opleiding waarschijnlijk succesvol kan afronden. Daarnaast wordt op basis van dit onderzoek bepaald welke aanvullende scholing en begeleiding je nodig hebt.

Meer informatie

In onze zij-instroombrochure staat uitgebreid beschreven welke route je volgt om te kunnen starten. Heb je nog vragen? Stel ze dan tijdens de volgende open dag of neem direct contact op.

Inschrijven als zij-instromer

Wat leuk dat je als zij-instromer aan de slag wilt in het onderwijs! Als je start in februari 2025 heb je les op dinsdag (onder voorbehoud). Inschrijven voor dit traject doe je via dit formulier. NB. De inschrijving voor start september 2024 is gesloten.

Inschrijven
PRAKTISCHE INFORMATIE

De belangrijkste informatie op een rij

Lees hier alle praktische informatie

* Als je je nu aanmeldt, start jouw opleiding in februari 2025. 

Waarom Thomas More Hogeschool?

Nr. 1 pabo van Rotterdam volgens HBO Keuzegids 2022-2023
100% PABO
Aandacht voor jou als uniek persoon
Meer over onze pabo

De meestgestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen de verkorte deeltijd (compact) en het zij-instroomtraject?

    De compacte deeltijd (verkorte deeltijd)  is een bacheloropleiding van twee jaar. Je studeert bij ons en loopt één dag in de week stage.

    Het zij-instroomtraject is een werken- en lerentraject waarbij je één dag colleges volgt en twee of drie dagen werkt op een school. Ook doe je hier of bij een andere school, praktijkervaring op.

    Wanneer het traject afgerond is, ontvang je een bevoegdheidsverklaring leerkracht basisonderwijs. In het geschiktheidsonderzoek kan bepaald worden dat het scholingsplan korter is dan twee jaar, maar dat hoeft niet. Je scholingsprogramma bestaat uit (delen van) de compacte deeltijdopleiding.

  • Welke toelatingstoetsen moet ik maken voor de compacte deeltijd/zij-instroomtraject?

    Je kunt alleen zij-instromen in het onderwijs of de deeltijd pabo in 2 jaar afronden als je een afgeronde hbo- en/of wo-bachelor of master hebt? Je hoeft dan geen toelatingstoetsen te maken.

    Is jouw opleiding niet toelatinggevend, maar heb je wel 210 studiepunten van een hbo-bachelor of 160 studiepunten van een WO-bachelor behaald? Dan kan je in aanmerking komen voor een toelatingsassessment tot onze compacte deeltijdopleiding. Meer informatie hierover kan je opvragen via studentzaken@thomasmorehs.nl.

    21+ traject

    Voldoe je niet aan bovenstaande vooropleidingseisen? Dan is een 21+ toets (colloquium doctum) een mogelijkheid voor toelating aan onze opleiding. Na aanmelding via Studielink geef je bij vooropleiding aan: colloquium doctum (21+ toets). Hierna ontvang je alle informatie over dit traject. Kosten 21+ traject: €150,-.

    Wij hebben geen maximum voor het toelaten van studenten. Let op: Je moet je op tijd aanmelden, doe dit voor 1 mei.

    Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie over toelating tot de pabo, toelatingstoetsen, oefenmateriaal en nog veel meer. Kijk ook bij onze info over de landelijke toelatingstoetsen over de CITO-toelatingstoetsen en/of het opstellen van een portfolio.

  • Mag ik tijdens het zij-instroomtraject op mijn werkschool stagelopen?

    Dit wordt bepaald in samenspraak met het bestuur waar je voor gaat werken en met jou gedurende het geschiktheidsonderzoek. Onze voorkeur gaat ernaar uit dat je verschillende onderwijsconcepten ervaart gedurende je studie. Wanneer je het praktijkgedeelte alleen op je werkschool uitvoert, dan verwachten we dat je hierbij wel in verschillende bouwen (jonge en oude kind) ervaring opdoet.

  • Hoe ziet de (inschrijf)procedure voor het zij-instroomtraject eruit?

    Om deel te nemen aan het zij-instroomtraject leg je eerst contact met een basisschool of een schoolbestuur. Vaak volgt dan een sollicitatieprocedure. Wanneer de school of het bestuur het zij-instroomtraject met je wil aangaan en via de Thomas More de scholing wil uitvoeren, volgt het geschiktheidsonderzoek.

    Het geschiktheidsonderzoek wordt uitgevoerd door ons (vaak in samenwerking met het bestuur). Het geschiktheidsonderzoek is bedoeld om te bepalen of je daadwerkelijk geschikt bent om het zij-instroomtraject binnen de gestelde twee jaar af te ronden. Een tweede uitkomst is de bepaling van je scholingsplan. Meer informatie vind je op de opleidingspagina en in de brochure.

Direct aanmelden of meer informatie

Schrijf je in Neem contact op
Meike de Bruijn

Meike de Bruijn

Coördinator