21+-traject

AANMELDEN

Zonder diploma leerkracht in het basisonderwijs worden

Wilde je altijd al basisschoolleerkracht worden, maar heb je geen toelatinggevende vooropleiding (geen afgerond havo-, vwo- of een mbo 4-diploma)? Ben je op 1 september van het komende studiejaar 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan ons toelatingsonderzoek via het 21+-traject (colloquium doctum) en ben je wellicht alsnog toelaatbaar tot onze vierjarige voltijd en/ of vierjarige deeltijdopleiding!

Zo start je met het 21+-traject:

 1. Meld je uiterlijk 1 mei aan voor onze vierjarige voltijd- of vierjarige deeltijdopleiding via www.studielink.nl;
 2. Vul als vooropleiding het 21+ traject (COLLOQUIUM DOCTUM) in;
 3. Onze collega’s van de afdeling Studentzaken informeren je na je inschrijving verder over het 21+-traject.

Ik meld me aan voor het 21+ traject

VOORBEREIDING

Ons 21+-traject bestaat uit de volgende toetsen:

De eerste stap van het 21+-traject is het aantonen dat je over voldoende kennis beschikt van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek door de landelijke toelatingstoetsen te maken en te behalen. Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je meer informatie over de toelatingstoetsen Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek en de voorbereiding hierop.

 • Waar vind ik informatie over de toelatingstoetsen?

  Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie over toelating tot de pabo, toelatingstoetsen, oefenmateriaal en nog veel meer.

 • Ons 21+-traject bestaat uit de volgende toetsen:
  • Toelatingstoets aardrijkskunde (Cito)
  • Toelatingstoets geschiedenis (Cito)
  • Toelatingstoets natuur en techniek (Cito)
  • Wiscat (rekentoets)
  • Interne taaltoets
  • Buitenlands diploma? Taalassessment

   

  Belangrijke informatie voor toelating via het 21+-traject:

  • Je bent op 1 september 2024 21 jaar of ouder.
  • Je hebt je voor 1 mei 2024 aangemeld voor het 21+ traject op Thomas More Hogeschool via Studielink.nl.
  • Je moet alle drie de toelatingstoetsen (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek) vóór 31 augustus 2024 behalen.

  Wij ondersteunen je waar nodig bij de toelatingstoetsen en de voorbereiding op de studie. Lees hier meer.

De Wiscat is een toelatingstoets die iedere pabostudent maakt. Dit is de verplichte landelijke rekentoets waarmee je aantoont dat je genoeg basiskennis hebt van het vak rekenen. Je wordt onder andere getoetst op hoofdrekenen, meten en meetkunde, informatieverwerking en andere rekenbasisvaardigheden.

Op www.cito.nl vind je meer informatie over de wiscat en vind je oefentoetsen welke je een idee geven over de inhoud van deze toets. We raden je ook aan om het boek ‘Basisvaardigheden Rekenen voor de Pabo’ (ISBN 9789001895822) aan te schaffen.

Op www.pabo-taal.nl vind je de nodige informatie over de taaltoets, antwoorden op veel gestelde vragen en kun je een demo-toets maken.

Toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek (via Cito)

De toelatingstoetsen zijn digitaal en worden ontwikkeld door Cito. Aanmelden voor de toets(en) gaat via een centraal registratiesysteem van Cito. De afname van de toets kan op meerdere pabo’s plaatsvinden. Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je het toetsrooster. Je kunt je voor deze toelatingstoetsen inschrijven zodra je jouw inschrijving voor onze lerarenopleiding hebt voltooid.

In de mail die je van ons ontvangt, staat een aanmeldlink.

Wiscat en taaltoets

Woensdag 24 april 2024

 • Wiscat
 • Taaltoets

De herkansing is op woensdag 29 mei 2024

 • Wiscat
 • Taaltoets

Je kunt je tot 1 mei aanmelden voor het 21+-traject via www.studielink.nl.

 • Wat gebeurt er na mijn inschrijving?

  Nadat je jouw inschrijving hebt voltooid via Studielink, ontvang je van ons per mail alle informatie om je inschrijving definitief te maken. In de informatiefolder die wij toesturen vind je deze informatie terug. Houd daarom je mailbox in de gaten en lees de ontvangen mails goed door. Missen wij informatie van je? Dan neemt Studentzaken contact met je op.

Kosten

De kosten voor deelname aan ons 21+-traject zijn € 150,-. De betaling voor het 21+-traject vindt plaats via een automatische incasso (je ontvangt na je inschrijving meer informatie van ons per e-mail). We schrijven het bedrag af eind mei.

Direct aanmelden of meer informatie

Aanmelden Vragen? Mail Studentzaken
Chantal & Madeleine

Chantal & Madeleine

Studentzaken