De Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo is een verplichte landelijke rekentoets waarmee je aantoont dat je genoeg basiskennis hebt van het vak rekenen. Je wordt onder andere getoetst op hoofdrekenen, meten en meetkunde, informatieverwerking en andere rekenbasisvaardigheden. Na je aanmelding via Studielink, ontvang je van onze afdeling Studentzaken de aanmeldlink voor de toets.
Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo
De Landelijke reken- en wiskundetoets is de verplichte rekentoets die iedere pabostudent maakt en in het eerste studiejaar gehaald moet hebben. Ook als je geen toelatingstoetsen hoeft te maken, maak je wel deze toets.
Heb je een vraag?
Neem contact op met Chantal & MadeleineDit moet je weten
Zowel voor als tijdens je studie te maken
Je krijgt in het eerste jaar drie mogelijkheden om deze toets te halen. Ook kan je deze toets al maken vóórdat je aan de opleiding begint. Dit is een extra gelegenheid en een prima nulmeting van jouw niveau. Na het behalen van de toets, ontvang je een certificaat. Je hoeft de toets dan niet meer te maken tijdens je studie. Dat scheelt weer!
Makkie, of toch niet?
De een heeft slapeloze nachten van de Landelijke reken- en wiskundetoets, de ander maakt zich er niet druk om. Veel van de spanning kun je weghalen door je goed voor te bereiden op de toets.
Gratis oefentoets
Test alvast je rekenvaardigheid met de gratis oefentoets. Zo weet je precies hoe je ervoor staat en waar je nog aan moet werken.
Haal je de toets niet voordat je start met de opleiding? Geen zorgen, dan telt deze afname niet. Je hebt dus nog steeds drie kansen om de toets te halen.
Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo
Vanaf 1 september 2024 is de Wiscat vervangen door de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo.
Wat is er veranderd?
- De Wiscat heeft drie domeinen (1: basisvaardigheden, 2: verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen, 3: meten en meetkunde). Bij de Landelijke reken- en wiskundetoets wordt het domein ‘verbanden en statistiek’ hieraan toegevoegd.
- Bij de Landelijke reken- en wiskundetoets kun je de gemaakte toets op de locatie van je hogeschool inzien. Hiermee krijg je inzicht in hoe je de opgaven hebt gemaakt, dit helpt je bij de voorbereiding voor een mogelijke volgende kans.
- Bij de Landelijke reken- en wiskundetoets wordt gewerkt met een normering die op alle pabo’s gelijk is.
- Bij Thomas More zijn er in het eerste jaar drie kansen om de Landelijke reken- en wiskundetoets af te leggen. Vanaf het schooljaar 2025/2026 zal het aantal kansen landelijk bepaald worden.
Wat blijft hetzelfde?
- De Landelijke reken- en wiskundetoets meet of je de basisvaardigheden hebt, die nodig zijn om op de pabo het vak rekenen-wiskunde goed te kunnen volgen.
- Je moet de Landelijke reken- en wiskundetoets halen voor je propedeuse.
- Net zoals bij de Wiscat krijg je een terugkoppeling op hoe je de toetsdomeinen beheerst. Je krijgt bij elk van de vier domeinen te zien hoe je hebt gescoord. Zo wordt ook duidelijk aan welk domein je mogelijk nog aandacht moet besteden.
- Op de pabo wordt ondersteuning aangeboden om je voor te bereiden op de Landelijke reken- en wiskundetoets.
Wat betekent dit voor jou?
- Vanaf 1 september 2024 maken alle studenten de Landelijke reken- en wiskundetoets.
- Voor de Landelijke reken- en wiskundetoets wordt een andere normering gehanteerd.
- De toets blijft een adaptieve toets.
- Heb je de Wiscat niet gehaald in studiejaar 2023-2024 (voor uiterlijk 31 augustus 2024) en heb je nog toetskansen in het studiejaar 2024-2025? Dan maak je de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo.
- Heb je de Wiscat gehaald, je propedeuse nog niet afgerond en besluit je om met ingang van studiejaar 2024-2025 over te stappen van de ene pabo naar de andere pabo? Dan wordt het behaalde studiepunt/resultaat overgenomen.
- Heb je de Wiscat gehaald, je propedeuse nog niet afgerond en besluit je om met ingang van studiejaar 2025-2026 of later over te stappen van de ene pabo naar de andere pabo, dan wel opnieuw te beginnen met de pabo? Dan maak je de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo.
Veelgestelde vragen over de Landelijke reken- en wiskundetoets
-
Is de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo een toelatingstoets voor de lerarenopleiding?
De Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo is geen toelatingstoets. Het is wel een verplichte landelijke toets die je maakt in het eerste jaar van jouw studie. Hiervoor krijg je drie kansen in het eerste studiejaar. Voorafgaand aan de opleiding krijg je een extra kans voor de rekentoets. In totaal heb je dus vier kansen voor de toets. Bij voldoende animo organiseren wij een Zomercursus Rekenen, deze vindt eind augustus plaats. Lees hier meer over de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo.
Heb je de toets al behaald bij een andere hogeschool dan de TMH? Stuur dan voor de start van je studie een kopie op naar onze Examencommissie via examencommissie@thomasmorehs.nl.
-
Wat is de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo?
Vanaf 1 september 2024 is de huidige Wiscat vervangen door de Landelijke reken- en wiskundetoets voor de pabo. Dit betekent dat alle pabo-studenten van september 2024 de nieuwe landelijke toets maken.
Op goedvoorbereidnaardepabo.nl/wiscat/ vind je meer informatie over de veranderingen en wat dit voor jou betekent. Heb je na het lezen van die pagina nog vragen over je eigen situatie? Mail dan naar studentzaken@thomasmorehs.nl met jouw vraag.
Agenda
Deeltijd
18:45 - 21:00 RotterdamVoltijd
09:00 - 14:30 RotterdamVoltijd en deeltijd
17:00 - 20:00 RotterdamMeld je aan voor de open dag
Benieuwd naar jouw reis tot leerkracht bij onze pabo? Ontdek het zelf tijdens de volgende open dag. Onze hogeschool is dan een speelveld van experiences, voorlichtingen, een pabo markt en nog veel meer. Je vindt ons op 300 meter van Rotterdam Centraal Station. Voel je welkom en meld je aan!