Als je de opleiding voor basisschoolleerkracht wil volgen, moet je voldoen aan een aantal basisvaardigheden. Dit wordt getest met de landelijke toelatingstoetsen. Je kunt je voorbereiden op deze toetsen door zelfstudie en/of het volgen van een korte online cursus.
Met zelfstudie of een korte cursus je voorbereiden op de landelijke toelatingstoetsen
Als je de opleiding voor basisschoolleerkracht wil volgen, moet je voldoen aan een aantal basisvaardigheden. Dit wordt getest met de landelijke toelatingstoetsen. Je kunt je voorbereiden op deze toetsen door zelfstudie en/of het volgen van een korte online cursus.
Heb je een vraag?
Neem contact op met Claudia & MadeleineZelfstudie
Op de website goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je informatie om je goed voor te bereiden op de landelijke toelatingstoetsen van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Wij raden je in ieder geval aan om deze zelfstudie te doen.
Om je te ondersteunen bij de voorbereiding op de toelatingstoetsen, staat er per presentaties op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl. Hierbij staan de volgende onderwerpen centraal:
- Het vak en de inhoudelijke doelen van het vak;
- De toets en de algemene voorbereiding daarop;
- Studiemateriaal ter voorbereiding op de toelatingstoets;
- Bespreken voorbeeldtoets (1);
- Bespreken voorbeeldtoets (2).
Elke presentatie (video) duurt maximaal 15 minuten. Deze video’s helpen je bij het leren voor de toelatingstoetsen. Ook kan je kiezen voor een landelijke ondersteuning, ter voorbereiding op de toelatingstoetsen. Je kan je hiervoor inschrijven op dezelfde website: www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.
Cursus
Samen met twee andere pabo’s uit Rotterdam bieden we een korte cursus voor elk vak dat tijdens de landelijke toelatingstoets getest wordt. Tijdens deze cursus krijg je les van een vakinhoudelijke docent en kan je contact leggen met anderen die zich ook op de toetsen voorbereiden. Tijdens de online bijeenkomsten gaan we in vogelvlucht door de inhoudelijke stof die je moet kennen. Je kunt de cursus volgen bij alle drie de pabo’s, dit hoeft niet de pabo te zijn waar je de opleiding gaat volgen.
Cursusdata
Ronde 1 – toetsvenster 17 april – 21 april 2023
- Natuur en techniek; (IH) maandag 15.30 – 17.00 uur 06 maart, 20 maart, 03 april, 10 april
- Aardrijkskunde; (TM) woensdag 15.00 – 16.30 uur 08 maart, 22 maart, 29 maart, 05 april
- Geschiedenis; (HR) woensdag 15.30 – 17.00 uur 07 maart, 14 maart, 21 maart, 28 maart
Ronde 2 – toetsvenster 12 juni – 16 juni 2023
- Aardrijkskunde; (IH) maandag 15.30 – 17.00 uur, 08 mei, 15 mei, 22 mei en 05 juni
- Natuur & techniek; (HR) woensdag 15.30 – 17.00 uur 10 mei, 17 mei, 24 mei en 31 mei
- Geschiedenis; (TM) maandag 15.00 – 16.30 uur 08 mei, 15 mei, 22 mei en 05 juni
Ronde 3 – toetsvenster 10 juli – 14 juli 2023
- Aardrijkskunde; (HR) donderdag 15.00 – 16.30 uur 08 juni, 15 juni, 22 juni en 29 juni
- Natuur en techniek; (TM) woensdag 16.00 – 17.30 uur, 07 juni, 14 juni, 21 juni en 28 juni
- Geschiedenis; (IH) maandag 15.30 – 17.00 uur, 05 juni, 12 juni, 26 juni en 03 juli
Inschrijven voor de cursus
Wil je je aanmelden voor een cursus? Dat kan via deze link.
Je ontvangt een paar dagen voor de start van de lessenserie een teamslink van de docent die de lessen geeft. Je kunt je tot een week voor de eerste bijeenkomst aanmelden, daarna is de aanmelding gesloten.
Veelgestelde vragen over de toelatingstoetsen
-
Hoe kan ik me het beste voorbereiden op de toetsen?
De toelatingstoetsen moet je niet onderschatten. Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je een landelijk ondersteuningsaanbod van leermaterialen voor havisten en mbo’ers. Ook vind je daar een studieplan.
Onze ondersteuning
Daarnaast hebben wij, samen met twee andere Rotterdamse pabo’s, cursussen samengesteld die je helpen met de voorbereiding. Uiteraard moet je zelf ook de nodige energie stoppen in het leren. Je vindt hier meer informatie over het aanbod en de curusdata.
-
Zijn de toetsen moeilijk?
Of het moeilijk of makkelijk is, hangt van jou zelf af. Toch moet je niet te luchtig denken over de toetsen. De toets is op havo 3/4-niveau.
Als je opziet tegen het studieproces voor de toetsen, denk dan aan het volgende: alles wat je nu leert over deze vakken, moet je later uitleggen aan leerlingen van groep 6. Jij bent de toegang naar kennis, nieuwsgierigheid, ontdekken, uitzoeken en verwondering etc. Probeer dat toekomstige leerplezier voor ogen te hebben als je je vastbijt in stof die nu nog ver van je af staat. Het heeft geen zin om het studieboek uit je hoofd te leren, de toetsmakers verwachten je om kennis toe te passen. Niet om de stof te herkauwen. Dat klinkt misschien wat gek, we verduidelijken het met een voorbeeld:
De sedimenten die in Nederland aan de oppervlakte liggen zijn niet allemaal even oud. In welk van de volgende gebieden is de grondsoort die op de meeste plaatsen aan de oppervlakte ligt het jongst?
A. in de Biesbosch
B. in de Haarlemmermeer
C. op de VeluweDit vraagt van jou: kennis van een begrip (wat zijn sedimenten?) en kennis van basistopografie (waar ligt de Haarlemmermeer?) Zie in je studieboek de 300 topografische namen die handig zijn om paraat te hebben (in je hoofd). En dan is het een kwestie van logisch nadenken:
Veluwe: gevormd in de ijstijd, oud dus.
Haarlemmermeer: is een polder, niet zo oud.
Biesbosch: stroomt een rivier doorheen, staat in open verbinding met de zee, dagelijks eb en vloed, dus afzetting van sediment. Dit is dus het goede antwoord. -
Zijn er tips voor tijdens de toets?
Je krijgt 90 minuten voor 60 meerkeuzevragen. Dat blijkt in de praktijk goed te doen. Neem dus vooral je tijd. Weet je een vraag niet, of raak je ervan in de stress? Sla deze dan even over. Je kunt na vraag 60 gewoon weer terug naar de vraag die je niet wist.
De meerkeuzevragen hebben 3 of 4 antwoorden. Een antwoord is onzin, 1 antwoord valt buiten het thema en 2 antwoorden vallen binnen het thema. Veel vragen hebben een foto, kaartje, grafiek of tabel. Kijk daar even rustig naar. Wat zie je? Wat valt je op? Bepaal vervolgens je strategie? Vat krijgen op wat je ziet, of meteen naar de vraag en daarna gericht zoeken in de informatie?
Tip: Oefen met proeftoetsen
Tot slot onze beste tip: oefen met proeftoetsen. Zo krijg je een goed beeld van de toets, de manier van vragenstellen, de rol van afbeeldingen en hoe je grip krijgt op twee mogelijke antwoorden.
Wil je meer weten over de toets of meer tips over de toets? Neem dan contact op met Arjan Visser via a.visser@thomasmorehs.nl.
-
Wat zijn de toelatingseisen voor de lerarenopleiding basisonderwijs?
Als leraar ben je goed voorbereid, sta je sterk in je schoenen en kun je omgaan met alle verschillende kinderen. Daarom gelden er landelijke toelatingsvoorwaarden voor de pabo. Als je wilt studeren aan de pabo, heb je het volgende nodig:
- Een afgerond toelatinggevend diploma zoals een havo/vwo/mbo- diploma en/of propedeuse;
- Genoeg kennis van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek. Welke toelatingstoets je maakt, hangt af van je vooropleiding. Bij de online keuzehulp staat een overzicht per vooropleiding.
- Genoeg kennis van het vak rekenen. Voor het einde van het eerste studiejaar moet je de landelijke rekentoets ‘wiscat’ hebben behaald.
Wij ondersteunen je waar nodig bij de toelatingstoetsen en de voorbereiding op de studie. Lees hier meer.
-
Waar vind ik informatie over de toelatingstoetsen?
Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie over toelating tot de pabo, toelatingstoetsen, oefenmateriaal en nog veel meer.
Claudia & Madeleine
StudentzakenMeld je aan voor de open dag
Benieuwd naar jouw reis tot leerkracht bij onze pabo? Ontdek het zelf tijdens de volgende open dag. Onze hogeschool is dan een speelveld van experiences, voorlichtingen, een pabo markt en nog veel meer. Je vindt ons op 300 meter van Rotterdam Centraal Station. Voel je welkom en meld je aan!