Als je de opleiding voor basisschoolleerkracht wil volgen, moet je voldoen aan een aantal basisvaardigheden. Dit wordt getest met de landelijke toelatingstoetsen. Je kunt je voorbereiden op deze toetsen door zelfstudie en/of het volgen van een korte online cursus.

Zelfstudie

Op de website goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je informatie om je goed voor te bereiden op de landelijke toelatingstoetsen van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Wij raden je in ieder geval aan om deze zelfstudie te doen.

Om je te ondersteunen bij de voorbereiding op de toelatingstoetsen, staat er per presentaties op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl. Hierbij staan de volgende onderwerpen centraal:

 • Het vak en de inhoudelijke doelen van het vak;
 • De toets en de algemene voorbereiding daarop;
 • Studiemateriaal ter voorbereiding op de toelatingstoets;
 • Bespreken voorbeeldtoets (1);
 • Bespreken voorbeeldtoets (2).

Elke presentatie (video) duurt maximaal 15 minuten. Deze video’s helpen je bij het leren voor de toelatingstoetsen. Ook kan je kiezen voor een landelijke ondersteuning, ter voorbereiding op de toelatingstoetsen. Je kan je hiervoor inschrijven op dezelfde website: www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

ONZE ONDERSTEUNING

Cursus

Samen met twee andere pabo’s uit Rotterdam bieden we een korte cursus voor elk vak dat tijdens de landelijke toelatingstoets getest wordt. Tijdens deze cursus krijg je les van een vakinhoudelijke docent en kan je contact leggen met anderen die zich ook op de toetsen voorbereiden. Tijdens de online bijeenkomsten gaan we in vogelvlucht door de inhoudelijke stof die je moet kennen. Je kunt de cursus volgen bij alle drie de pabo’s, dit hoeft niet de pabo te zijn waar je de opleiding gaat volgen.

Ondersteuning toelatingstoetsen 2024-2025

Cursusdata

Ronde 1 – toetsvenster 8 april – 12 april 2024

 • Aardrijkskunde; (TM) woensdag 15.00 – 16.30 uur 06 maart, 13 maart, 20 maart, 27 maart
 • Geschiedenis; (HR) dinsdag 15.30 – 17.00 uur 5 maart, 12 maart, 19 maart, 26 maart
 • Natuur en techniek; (IH) maandag 15.00 uur – 16.30 uur 4 maart, 11 maart, 18 maart, 25 maart

Ronde 2 – toetsvenster 10 juni – 14 juni 2024

 • Aardrijkskunde; (IH) maandag 15.00 – 16.30 uur 6 mei, 13 mei, 20 mei, 29 mei
 • Geschiedenis; (TM) woensdag 15.00 – 16.30 uur 8 mei, 15 mei, 22 mei, 29 mei
 • Natuur & techniek; (HR) dinsdag 15.30 – 17.00 uur 7 mei, 14 mei, 21 mei, 28 mei

Ronde 3 – toetsvenster 8 juli – 12 juli 2024

 • Aardrijkskunde; (HR) donderdag 15.00 – 16.30 uur 6 juni, 13 juni, 20 juni, 27 juni
 • Geschiedenis; (IH) maandag 15.00 – 16.30 uur 3 juni, 10 juni, 17 juni, 24 juni
 • Natuur en techniek; (TM) woensdag 15.00 – 16.30 uur, 5 juni, 12 juni, 19 juni, 26 juni

Inschrijven voor de cursus

Wil je je aanmelden voor een cursus? Dat kan via deze link.

Je ontvangt een paar dagen voor de start van de lessenserie een teamslink van de docent die de lessen geeft. Je kunt je tot een week voor de eerste bijeenkomst aanmelden, daarna is de aanmelding gesloten.

Veelgestelde vragen over de toelatingstoetsen

 • Hoe kan ik me het beste voorbereiden op de toetsen?

  De toelatingstoetsen moet je niet onderschatten. Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je een landelijk ondersteuningsaanbod van leermaterialen voor havisten en mbo’ers. Ook vind je daar een studieplan.

  Onze ondersteuning

  Daarnaast hebben wij, samen met twee andere Rotterdamse pabo’s, cursussen samengesteld die je helpen met de voorbereiding. Uiteraard moet je zelf ook de nodige energie stoppen in het leren. Je vindt hier meer informatie over het aanbod en de curusdata.

 • Zijn de toetsen moeilijk?

  Of het moeilijk of makkelijk is, hangt van jou zelf af. Toch moet je niet te luchtig denken over de toetsen. De toets is op havo 3/4-niveau.

  Als je opziet tegen het studieproces voor de toetsen, denk dan aan het volgende: alles wat je nu leert over deze vakken, moet je later uitleggen aan leerlingen van groep 6. Jij bent de toegang naar kennis, nieuwsgierigheid, ontdekken, uitzoeken en verwondering etc. Probeer dat toekomstige leerplezier voor ogen te hebben als je je vastbijt in stof die nu nog ver van je af staat. Het heeft geen zin om het studieboek uit je hoofd te leren, de toetsmakers verwachten je om kennis toe te passen. Niet om de stof te herkauwen. Dat klinkt misschien wat gek, we verduidelijken het met een voorbeeld:

  De sedimenten die in Nederland aan de oppervlakte liggen zijn niet allemaal even oud. In welk van de volgende gebieden is de grondsoort die op de meeste plaatsen aan de oppervlakte ligt het jongst?

  A. in de Biesbosch
  B. in de Haarlemmermeer
  C. op de Veluwe

  Dit vraagt van jou: kennis van een begrip (wat zijn sedimenten?) en kennis van basistopografie (waar ligt de Haarlemmermeer?) Zie in je studieboek de 300 topografische namen die handig zijn om paraat te hebben (in je hoofd). En dan is het een kwestie van logisch nadenken:

  Veluwe: gevormd in de ijstijd, oud dus.
  Haarlemmermeer: is een polder, niet zo oud.
  Biesbosch: stroomt een rivier doorheen, staat in open verbinding met de zee, dagelijks eb en vloed, dus afzetting van sediment. Dit is dus het goede antwoord.

 • Zijn er tips voor tijdens de toets?

  Je krijgt 90 minuten voor 60 meerkeuzevragen. Dat blijkt in de praktijk goed te doen. Neem dus vooral je tijd. Weet je een vraag niet, of raak je ervan in de stress? Sla deze dan even over. Je kunt na vraag 60 gewoon weer terug naar de vraag die je niet wist.

  De meerkeuzevragen hebben 3 of 4 antwoorden. Een antwoord is onzin, 1 antwoord valt buiten het thema en 2 antwoorden vallen binnen het thema. Veel vragen hebben een foto, kaartje, grafiek of tabel. Kijk daar even rustig naar. Wat zie je? Wat valt je op? Bepaal vervolgens je strategie? Vat krijgen op wat je ziet, of meteen naar de vraag en daarna gericht zoeken in de informatie?

  Tip: Oefen met proeftoetsen

  Tot slot onze beste tip: oefen met proeftoetsen. Zo krijg je een goed beeld van de toets, de manier van vragenstellen, de rol van afbeeldingen en hoe je grip krijgt op twee mogelijke antwoorden.

  Wil je meer weten over de toets of meer tips over de toets? Neem dan contact op met Arjan Visser via a.visser@thomasmorehs.nl.

 • Ons 21+-traject bestaat uit de volgende toetsen:
  • Toelatingstoets aardrijkskunde (Cito)
  • Toelatingstoets geschiedenis (Cito)
  • Toelatingstoets natuur en techniek (Cito)
  • Wiscat (rekentoets)
  • Interne taaltoets
  • Buitenlands diploma? Taalassessment

   

  Belangrijke informatie voor toelating via het 21+-traject:

  • Je bent op 1 september 2024 21 jaar of ouder.
  • Je hebt je voor 1 mei 2024 aangemeld voor het 21+ traject op Thomas More Hogeschool via Studielink.nl.
  • Je moet alle drie de toelatingstoetsen (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek) vóór 31 augustus 2024 behalen.

  Wij ondersteunen je waar nodig bij de toelatingstoetsen en de voorbereiding op de studie. Lees hier meer.

 • Waar vind ik informatie over de toelatingstoetsen?

  Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie over toelating tot de pabo, toelatingstoetsen, oefenmateriaal en nog veel meer.

Meer informatie of vragen?

Contact Aanmelden voor de cursus
Chantal & Madeleine

Chantal & Madeleine

Studentzaken