Verhaal

In gesprek met Erik

13 april, 2023 3 Minuten Onderwijs

Grote sportliefhebber. Zo kun je Erik het beste omschrijven. Het liefst snowboardt hij in zijn vrije tijd zoveel mogelijk en is hij bezig met sport. Niet gek, want op zijn zeventiende veroverde hij de wereldtitel Jeugdwereldkampioen Snowboarden. Door onder andere blessures moest hij zijn sportcarrière gedag zeggen, maar kon hij zich wél focussen op zijn andere passie: lesgeven. Erik is more than a teacher.

Lesgeven combineren met sport

“Sport is heel belangrijk voor me. Ik begeleid nog steeds de Nederlandse jeugd bij snowboarden en ben zelf jeugdkampioen geweest in 2015. Door blessures en andere randzaken besloot ik te stoppen met de topsport en kon ik mijn andere passie volgen. Ik wilde namelijk ook altijd al leerkracht worden. Mijn moeder was juf en op jonge leeftijd zei ik al dat ik ook les wilde geven. Toen ik er bewuster over na ging denken merkte ik dat het me een mooi beroep lijkt omdat je bezig bent met de ontwikkeling van kinderen in een onwijs belangrijke fase van hun leven. Sport blijft hierbij een belangrijk onderdeel, ik koos bewust voor de minor bewegingsonderwijs. Mijn ideale droombaan is een paar dagen voor de klas en een paar dagen gymles geven.”

Volg je passie

“Je kunt niet van jonge mensen verwachten dat ze continu stil zitten tussen negen en half twee. Bovendien is dat ook helemaal niet gezond. Daarom probeer ik tijdens mijn lessen regelmatig een energizer te doen, zoals percussie met je lichaam of alles even losschudden” zegt Erik. Sport is zijn drijfveer. En hoewel de keuze om te stoppen met topsport moeilijk was, heeft het zijn visie op lesgeven geïnspireerd. “Ik wil leerlingen stimuleren hun passie te volgen. Sommigen uit mijn klas kunnen goed voetballen, een ander heeft talent voor dansen of toneel. En dat hoeft echt niet op topniveau, want je kunt het ook combineren met andere beroepen. Ik ben daar het voorbeeld van.”

Quotation mark

Ik wilde altijd al leerkracht worden. Toen ik er bewuster over na ging denken merkte ik dat het me een mooi beroep lijkt omdat je bezig bent met de ontwikkeling van kinderen in een onwijs belangrijke fase van hun leven. Sport blijft hierbij voor mij een belangrijk onderdeel, ik koos bewust voor de minor bewegingsonderwijs. Mijn ideale droombaan is een paar dagen voor de klas en een paar dagen gymles geven.”

Erik Bastiaansen - Student voltijd pabo

Stimuleren een eigen ik te zijn

Erik haalt inspiratie uit zijn mentoren, bijvoorbeeld zijn oude snowboardcoach. Het jeugdteam bestond uit meerdere snowboarders, en toch wist zijn coach aan iedereen persoonlijke aandacht te besteden. Erik: “Op mijn vijftiende vloog ik de hele wereld over. Dat is fysiek, maar ook mentaal heel hard werken. Dat valt of staat met de juiste coach. Hij nam de tijd voor me en hielp me met waar ik tegenaan liep. Op dat moment besef je niet dat hij ook 6 anderen onder z’n hoede had. Ik vind dat enorm knap. Dat is ook wat ik wil met mijn klas. Ik wil hen helpen hun eigen ‘ik’ te ontdekken, zonder dat ze het gevoel hebben een nummertje te zijn.”

Nieuwsgierig geworden?

Wil jij na het verhaal van Erik zelf ontdekken of het leerkrachtvlammetje in jou zit? Of wil je weten hoe jouw ontdekkingsreis er op onze hogeschool uitziet? Schrijf je in voor onze open dag. Kom rondkijken, kletsen met studenten en docenten en proef de sfeer. We zien je graag!

 

Schrijf je in