Verhaal

In gesprek met Lars

8 juni, 2023 3 Minuten Onderwijs

Ik wil die toffe meester zijn die leerlingen begrijpt

Profvoetballer. Dát was het antwoord dat Lars Bleijenberg vroeger gaf op de vraag wat hij later wilde worden. En dat lukte. Een tijd lang was hij professioneel keeper bij Excelsior. Totdat hij besloot een meer maatschappelijke functie te vervullen. Hij kwam in aanraking met lesgeven en de liefde voor het onderwijs was geboren. De agenda van Lars is nog steeds gevuld met voetbal – hij traint meerdere malen per week en geeft vanuit Excelsior voetbalclinics aan kinderen. Daarnaast volgt hij de pabo-opleiding aan Thomas More Hogeschool. Lars is more than a teacher.

Lars more than a teacher deeltijd pabo student

“Voetballen was mijn hele leven” zegt Lars. “Ik had echt een tunnelvisie wat ik later wilde worden. Ik had zelfs nooit aan iets anders gedacht. Naast mijn carrière als professioneel keeper, werkte ik voor de maatschappelijke foundation. Dat laatste doe ik nog steeds. Hier verzorg ik clinics voor kinderen en geef ik gymlessen op basis- middelbaar- en praktijkscholen. Ook coördineer ik projecten met ouderen. Ik vond met name de connectie met kinderen zó vet. De vragen die je krijgt, de grote glimlach als iets goed gaat. Het is fantastisch om kinderen handvatten aan te reiken in het leven. Daarom besloot ik me in te schrijven voor de deeltijd pabo.”

Actief zijn tijdens de les

Sport is een belangrijk onderdeel van zijn leven. Hij hoopt in de toekomst een combinatie te maken in het geven van reguliere lessen en gymlessen. Beweging komt daarom ook vaak terug in zijn lessen: “Ik maak mijn eigen lesmateriaal. Het merendeel van de afbeeldingen die ik daarin gebruik, gaan over sport. Ook probeer ik tijdens de les wat actieve onderdelen toe te voegen. Bijvoorbeeld door af en toe gewoon lekker een bal te gooien, en wie hem vangt … die krijgt de beurt.”

Samen spelen en leren

Ook voor de leerlingen van Lars is zijn voetbalpassie interessant. Je ontmoet immers niet elke dag een (voormalig) profvoetballer, en al helemaal niet als je leerkracht. Lars: “Ze vinden het fantastisch om verhalen hierover te horen en doen graag mee met alle spelvormen die ik bedenk. Ik ga in de pauze ook met de leerlingen naar buiten en speel mee met de spelletjes die ze doen.”

Ik combineer twee passies. En dat is het mooiste wat er is.

Quotation mark

Ik vond met name de connectie met kinderen zó vet. De vragen die je krijgt, de grote glimlach als iets goed gaat. Het is fantastisch om kinderen handvatten aan te reiken in het leven. Daarom besloot ik me in te schrijven voor de deeltijd pabo.

Lars Bleijenberg - Student deeltijd pabo

Inlevingsvermogen

Smalltalk of een spelletje spelen: volgens Lars zijn het juist de kleine momenten met leerlingen die zo belangrijk zijn. “Dat versterkt de relatie die je met elkaar opbouwt. Ik denk dat elke goede leraar inlevingsvermogen moet hebben. Als je je als kind niet op je gemak voelt in een klas of setting, dan kan ik me voorstellen dat je sneller gedrag vertoont dat vanuit de school niet gewenst is. Daarnaast, als leerlingen het leuk hebben in de klas, kunnen ze beter leren. Ik wil echt die toffe meester zijn die hen begrijpt.”

Lars is blij dat hij de ommezwaai maakte om zich in te schrijven voor de deeltijd pabo. Het is pittig, want naast het maken van verslagen en stagelopen, traint hij nog steeds meerdere keren per week. Maar ook dat maakt hem niet uit: “Ja, mijn week zit stampvol. Maar ik wil gewoon met kinderen werken. Als ik ze zie, dan ben ik alles vergeten en is mijn vermoeidheid gelijk weg. Ik heb nu twee passies die ik combineer. Dat is het mooiste wat er is.”

Nieuwsgierig geworden?

Wil jij na het verhaal van Lars zelf ontdekken of het leerkrachtvlammetje in jou zit? Of wil je weten hoe jouw ontdekkingsreis er op onze hogeschool uitziet? Schrijf je in voor onze open dag. Kom rondkijken, kletsen met studenten en docenten en proef de sfeer. We zien je graag!

 

Schrijf je in