Nieuws

Inspirerende onderwijsvernieuwer Diana Molenschot wint SURF Onderwijsaward 2023

15 november, 2023 3 Minuten Onderwijs

We zijn ontzettend trots op Diana Molenschot: als docent digitale geletterdheid op zowel de Hogeschool als in de Post-hbo opleiding van onze Academie, heeft zij de Surf Onderwijsaward van 2023 in de wacht gesleept! Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend aan onderwijsvernieuwers die niet alleen het verschil maken in het onderwijslandschap maar ook hun collega’s inspireren om hun grenzen te verleggen. Diana heeft met haar vastberadenheid en visie een actieve rol gehad in de ontwikkeling van het Innovatielab dat als kloppend hart fungeert voor digitale geletterdheid binnen onze pabo in Rotterdam.

Het Innovatielab

Samen met Remke Heijmans vormt Diana een team van onderwijsvernieuwers binnen Thomas More en hebben zij het Innovatielab op de kaart gezet. Het is een dynamische omgeving waar studenten en docenten, maar ook leerkrachten en leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs hun digitale geletterdheid kunnen vergroten door te experimenteren met diverse technologische toepassingen. Dit lab, dat zich volledig richt op zelf ervaren, biedt een speelveld waarin LEGO, virtual reality, 3D-printing en een green screen samenkomen. Dagelijks vinden er boeiende lessen, workshops en rondleidingen plaats.

Spin in het web

Diana is niet alleen een drijvende kracht achter het Innovatielab; ze fungeert ook als de spin in het web die contacten onderhoudt met bedrijven, scholen en haar eigen collega’s. Haar tomeloze inzet is gericht op het ontdekken van nieuwe samenwerkingsmogelijkheden om digitale geletterdheid naar nieuwe hoogten te tillen.

De stem van collega's

Collega’s spreken vol lof over Diana’s toewijding om (toekomstige) leerkrachten niet alleen enthousiast te maken voor digitale geletterdheid maar hen ook te inspireren om dit kritisch toe te passen in hun onderwijspraktijk. Het Innovatielab is het resultaat van haar vastberadenheid en visie, maar ook nu het lab er is, rust Diana niet. Ze organiseert workshops, ontwerpt uitdagende lessen en zoekt voortdurend naar nieuwe manieren en samenwerkingen om het Innovatielab optimaal te benutten.

Community bouwer in het basisonderwijs

Met een achtergrond als leerkracht in het basisonderwijs heeft Diana een schat aan ervaring en connecties. Ze luistert naar de behoeften van scholen en vertaalt deze naar het onderwijsaanbod in het Innovatielab. Haar actieve rol maakt haar niet alleen toegankelijk voor raad en advies, maar verbindt haar ook met een groeiende community rond digitale geletterdheid. Diana’s rol als trainer van de Post-hbo opleiding Specialist digitale geletterdheid draagt hier intensief aan bij.

Juryoordeel: aanjager van digitale geletterdheid

De jury erkent Diana’s ondernemende geest en uitstekende communicatieve vaardigheden. Door haar achtergrond en haar omvangrijke netwerk in het basisonderwijs weet ze een community rond digitale geletterdheid te realiseren. Het Innovatielab fungeert als belangrijke aanjager met als hoger doel digitale geletterdheid breder op de kaart te zetten in het basisonderwijs. Haar impact is onmiskenbaar, en deze Surf Onderwijsaward is een welverdiende bekroning op haar bijdrage aan het vernieuwen en inspireren van het onderwijs.

Voor Thomas More Academie is Diana Molenschot een stralend voorbeeld voor innovatie en een bron van inspiratie voor onze broedplaats van onderwijsvernieuwing. Haar Surf Onderwijsaward is niet alleen een erkenning voor haar inzet maar ook een stimulans voor ons allen om de grenzen van het onderwijs te blijven verkennen!