Nieuws

Pabostudenten strijden om finaleplek in Voorleeswedstrijd

20 april, 2023 4 Minuten Onderwijs

Brian Berkenpeis vertegenwoordigt onze pabo!

Tijdens de Jeugdliteratuurdag op 23 januari 2023 werd onze eerstejaars student Brian Berkenpeis tot winnaar benoemd van de voorleeswedstrijd in onze hogeschool. Hiermee heeft hij een plekje bemachtigd in de provinciale finale, waar hij het boek ‘Films die nergens draaien’ van Yorick Goldewijk zal gaan voorlezen. Wij zijn natuurlijk super trots en wilden alle ins & outs van hem weten!

 

Voorleeswedstrijd winnaar Brian Berkenpeis Voorleeswedstrijd winnaar Brian Berkenpeis

 

Waarom deed je mee met onze voorleeswedstrijd?
Ik vind het leuk om voor te lezen en zag de wedstrijd als een leuke en leerzame uitdaging om beter te worden in voorlezen. 

Welk boek las je voor tijdens de Jeugdliteratuurdag?
Ik las voor uit “Films die nergens draaien” van auteur Yorick Goldewijk, de winnaar van de Gouden Griffel 2022.

Wat vind je zo leuk aan voorlezen?
Ik vind het geweldig om verhalen te vertellen en het leesplezier bij kinderen te vergroten. Ook vind ik het tof om kinderen kennis te laten maken met nieuwe concepten en emoties die verhalen bij hun op kunnen roepen.

Wat is jouw geheim/zijn jouw tips voor goed voorlezen? En wist je dat je zo goed was?
Schaam je niet tijdens het voorlezen; laat je meevoeren door het verhaal, gebruik emotie in je stem en je lichaamstaal en laat zien dat je plezier hebt tijdens het voorlezen. Hierdoor worden kinderen echt meegevoerd in het verhaal tijdens het voorlezen.
Ik wist vanuit stage dat kinderen het erg leuk vinden om door mij voorgelezen te worden, maar dat ik zo goed ben vind ik zelf niet; Ik struikel soms over woorden en praat weleens te zacht. Maar door te laten zien dat dit normaal is en helemaal niet erg, neemt het voor kinderen veel angst weg als ze zelf moeten lezen.

Krijg je tijdens je stage ook al de mogelijkheid om voor te lezen en wat zijn reacties van de kinderen?
De kinderen waaraan ik voorgelezen heb tijdens mijn stages waren enthousiast en vonden het erg leuk om voorgelezen te worden. Ook merkte ik op dat de kinderen de boeken waaruit ik voorlas zelf begonnen te lezen, wat ik erg leuk vond.

Wat is je favoriete kinderboek?
Daar heb ik er een paar van want ik kan niet kiezen;

    1. Ik vond het geweldig om, toen ik klein was, voorgelezen te worden uit “De Gruffalo” en toen ik stage liep voor een kleuterklas vond ik het ook super om uit dit boek voor te lezen.
    2. “De Hobbit” van Tolkien liet mij als kind kennis maken met Fantasy en een andere wereld dan de onze, eentje waar ik vandaag de dag nog steeds ontzettend geïnteresseerd in ben.
    3. “Films die nergens draaien” van Yorick Goldewijk.

Waarom heb je gekozen voor het boek ‘Films die nergens draaien’ van Yorick Goldewijk?
Dit is mijn favoriete kinderboek van de afgelopen paar jaar. Het behandelt ontzettend volwassen thema’s op een hele mooie en makkelijk te begrijpen manier, ik vind de schrijfstijl erg fijn en het boek heeft mij echt geraakt met het mooie verhaal dat het vertelt. Ik vind de concepten van het verhaal ok erg tof en de personages zijn goed geschreven en hun acties zijn altijd te begrijpen.

Wij wensen Brian heel veel succes en plezier tijdens de provinciale finale!

 

Over de Pabo Voorleeswedstrijd

De Pabo Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor pabostudenten. Stichting Lezen organiseert deze in het schooljaar 2022-2023 voor de twaalfde keer. Het enthousiasme is onverminderd groot. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek. Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren hoe ze moeten voorlezen. Met deze wedstrijd willen de betrokken organisaties pabostudenten enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken zodat zij dit op hun (stage)school kunnen overbrengen aan hun leerlingen.

Wie wordt de voorleeskampioen van Noord- en Zuid-Holland

Op vrijdag 21 april 2023 vindt de provinciale finale plaats van de Pabo Voorleeswedstrijd in Noord- en Zuid-Holland. Tijdens deze provinciale finale strijden 5 Noord-Hollandse en 6 Zuid-Hollandse pabo-winnaars om de titel ‘Provinciekampioen’.
Per provincie wordt een winnaar gekozen.

Pabo voorleeswedstrijd programma 2023

De provinciale finale van Noord- en Zuid-Holland wordt gehouden op 21 april in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
De organisatie is in handen van Probiblio. De finalisten zijn afkomstig van de Pabo’s uit Alkmaar, Amsterdam, Haarlem en Den Haag, Leiden en Rotterdam.

Programmatijden
14.15 uur: Finalisten melden en oefenen
14.45 uur: Zaal open voor publiek
15.00 uur: Opening en introductie door presentator
15.10 uur: 6 finalisten lezen elk 5 minuten voor
16:00 uur: Pauze
16.15 uur: 5 finalisten lezen elk 5 minuten voor
17.00 uur: Juryberaad en pauzelezing door Kevin Hassing
17.30 uur: Prijsuitreiking en einde

Landelijke finale

Tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd op 31 mei 2023 nemen de Noord-Hollandse en de Zuid-Hollandse winnaar het vervolgens op tegen de andere provinciale voorleeskampioenen. Deze feestelijke finale wordt gehouden in Theater Kikker in Utrecht.