Nieuws

In gesprek met Chaniek Mellink, deelnemer van Level Up Compact

28 november, 2023 3 Minuten Onderwijs
Interview door Gemeente Rotterdam

Bouwen aan onderwijsvaardigheden

Als vakleerkracht in het basisonderwijs heeft Chaniek Mellink zich de afgelopen twee jaar gewijd aan het boeiend en inspirerend onderwijzen van kinderen over architectuur. Haar programma bestaat uit een reeks van 7 tot 10 lessen waarin kinderen op een creatieve en ontdekkende manier leren over het werk van ontwerpers. De gemeente Rotterdam vroeg Chaniek naar haar ervaringen met de Level Up Compact opleiding en hoe deze haar helpt om haar onderwijsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Over haar lessen die zij voor Archiklas uitvoert

“Het werken in tweetallen of drietallen is cruciaal omdat het een van de belangrijkste vaardigheden is: samenwerken met anderen,” legt ze uit. “De lessen variëren van brainstormsessies over thema’s zoals hergebruik en duurzame energie tot het bedenken van creatieve oplossingen door te schetsen en te werken in spelvormen. In de laatste twee lessen verwerken de kinderen alles wat ze hebben geleerd in een ontwerp en de uitvoering van een maquette, wat inhoudt dat kinderen leren om te ontwerpen voor anderen in plaats van voor zichzelf. Met een presentatie moeten ze hun ideeën overbrengen aan anderen.”

Level Up Compact

Chaniek is momenteel bezig met haar masterdiploma als stedenbouwkundige. Hoewel ze veel kennis heeft binnen haar vakgebied, heeft ze geen opleiding op het gebied van onderwijs gevolgd. Daarom volgt ze Level Up Compact om haar didactische en pedagogische vaardigheden te verbeteren en zo beter in staat te zijn om de leerstof van Archiklas over te brengen.

Level Up Compact heeft Chaniek tot nu toe geïnspireerd. “De basiskennis is verhelderend, maar wat de ervaring des te waardevoller maakt, is de diverse groep medestudenten. De groep bestaat uit mensen met uiteenlopende achtergronden, sommigen werken net als ik pas sinds kort in de Dagprogrammering, terwijl anderen al 25 jaar voor de klas staan. Deze diversiteit brengt rijke ervaringen en verhalen met zich mee, die de opleiding des te boeiender maken.” Chaniek zegt blij te zijn met de mogelijkheid om meteen de geleerde stof in haar eigen lessen toe te passen en ze is enthousiast om haar nieuwe inzichten en vaardigheden te gebruiken bij haar komende lessenreeks in Rotterdam-Zuid. “De manier waarop we met kinderen omgaan in de klas en hoe we differentiëren in niveau om het voor elk kind leuk en interessant te maken, is volgens mij de belangrijkste vaardigheid die iemand in het onderwijs kan beheersen.”

Wil je ook investeren in je onderwijsvaardigheden?

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Chaniek?
Ook met open-inschrijving is het mogelijk om LevelUp te volgen.

Als je interesse hebt laat je dan informeren door ons LevelUp team. Je kunt een mail sturen naar onze coördinator LevelUp, Ineke Vermeulen: levelup@thomasmorehs.nl

Of meld je direct aan en kom met ons levellen: https://thomasmoreacademie.nl/levelup.

Werk je als vakleerkracht binnen de Dagprogrammering, dan kom je ook in aanmerking voor de reeks lessen over pedagogiek en didactiek via de Gemeente Rotterdam. Deze reeks lessen is gratis (maar niet vrijblijvend). De eerste module van 7 lessen is in oktober van dit jaar gestart. Deze groep kan in maart 2024 starten met module 2. Tegelijkertijd start dan een nieuwe module 1 waar vakleerkrachten in de Dagprogrammering zich voor kunnen inschrijven via de gemeente Rotterdam. Meld je dan aan door te mailen naar Bernard Korfker: b.korfker@rotterdam.nl.