Deeltijd
Wil jij werken met kinderen en is dit het moment om een carrièreswitch te maken? Of werk je al in het onderwijs en wil je je doorontwikkelen? Maak een belangrijk en mooi deel uit van hun groei en ontwikkeling als leerkracht basisonderwijs bij onze pabo en ontwikkel je met deze mooie veelzijdige baan die goed te combineren is met jouw huidige baan en privésituatie!
Jouw voornaamste taak is lesgeven en kennis overdragen, maar je bent naast een pedagoog nog veel meer. Je bent enthousiast en wilt kinderen inspireren en helpen hun individuele kwaliteiten te ontdekken en hierin te groeien. Je neemt ze mee in o.a. de wereld van cijfers, letters, muziek en natuur!
Wanneer je de opleiding in deeltijd gaat volgen, kun je al over vier (of zelfs drie) jaar als afgestudeerde leerkracht basisonderwijs voor de klas staan. Maar dat is natuurlijk niet de eerste keer dat je voor de klas staat. Bij ons loop je vanaf het begin van jaar 1 gelijk stage en pas je alles wat je leert in de lessen direct toe wanneer je les geeft. Want de theorie is handig, maar je leert pas echt over o.a. de kinderen, dynamiek van de school en het omgaan met ouders door het te doen. Van ons krijg je ook een pro-begeleider die individueel met jou en jouw ontwikkeling aan de slag gaat, waar je terecht kunt voor vragen en jou uitdaagt om je grenzen te verleggen en ondersteunt waar nodig. De pabo is bij ons ook in andere deeltijdvarianten te volgen, zoals de verkorte tweejarige deeltijd (al een hbo-/wo-bachelor of -master), zij-instroom (al werkend in het onderwijs) of LevelUp (mbo4-diploma).
Presentatie
Meer weten over de opleiding? Josanne legt het je haarfijn uit!
Wanneer is een deeltijdopleiding voor jou een goede keuze?
De deeltijdopleiding is geschikt voor iedereen die een andere opleiding heeft gedaan en/of nu naast jouw huidige baan een carrièreswitch wilt maken en de pabo-opleiding wil doen. Omdat je uit verschillende zowel een dagvariant als een avondvariant kunt kiezen, is het goed te combineren met elke privésituatie. De opleiding bestaat voor minstens 50% uit zelfstudie, dat betekent dat veel vakken/projecten van de voltijdopleiding in de deeltijdopleiding worden aangeboden als zelfstudie-onderdelen. Daardoor is de opleiding individueler van aard.
Mogelijkheden tot versnellen naar drie jaar
Er is ook bij de vierjarige deeltijdopleiding en mogelijkheid om deze versneld te doen. Tijdens het startgesprek kun je aangeven dat je in aanmerking wilt komen voor versnelling van je studie.
Voor wie is dit mogelijk:
- Wanneer je al in het bezit bent van een diploma mbo4-onderwijsassistent en je bent (minimaal 2 dagen per week) werkzaam in het basisonderwijs;
- Mensen met een vwo-diploma. Hiermee hoef je geen geschiktheidsonderzoek te doen;
- Mensen met een havo-diploma en werkervaring in het basisonderwijs.
Lees hier het volledige geschiktheidsonderzoek.
Deze bestaat uit een propedeuse-, specialisatie- en een afstudeerfase. Elke fase heeft zijn eigen charmes en uitdagingen, maar hebben allemaal het doel om jou op de juiste manier te helpen met ontwikkelen naar een afgestudeerde leerkracht.
Je zult zowel colleges als online lessen volgen, aan de slag gaan met projecten, onderzoeken uitvoeren, een specialisatie en minor kiezen en direct vanaf de start begin je direct met stage lopen. De deeltijdopleiding bestaat uit één verplichte praktijkdag en één opleidingsdag. Je loopt elk semester 1 dag per week stage op een basisschool. We vinden het belangrijk dat je verschillende scholen ziet. Vandaar de eis dat je per jaar 1 stage op je werkschool mag lopen, en de andere stage loop je op een andere school. Ook voor deze route geldt dat we diversiteit belangrijk vinden: verschillende scholen, in verschillende bouwen en met verschillende leeftijdsgroepen.
Het eerste semester loop je stage in de groepen 4 t/m 8, het tweede semester ook, maar dan in een andere groep en op een andere school. Heb je bijvoorbeeld het eerste semester in groep 5 stagegelopen, dan loop je het tweede semester stage in groep 4, 6/7/8.
Wij werken samen met 7 basisschoolbesturen in de regio, dus de mogelijkheden qua basisscholen om stage te lopen zijn enorm! We bieden twee varianten voor de deeltijd aan. Voor de ochtend-/middagopleiding is de lesdag op donderdag van 09.00 - 18.00 uur. Voor de middag-/ avondopleiding is de lesdag op donderdag van 13.00-22.00 uur. (Herkansingen van toetsen voor beide varianten zijn op maandag- en woensdagavond.) Per week besteed je ongeveer 8 uur aan opleidingstijd (colleges), 8 uur aan je stage en heb je ongeveer 10 uur aan zelfstudie (in toetsperiodes kunnen dit meer uren zijn en uiteraard per persoon verschillend). Vanaf de start van de pabo bij Thomas More Hogeschool hebben veel aandacht voor jouw ontwikkeling. Dit gaat van beroepsvaardigheden zoals het ontwerpen en geven van inspirerende lessen tot de begeleiding van kinderen tot jouw eigen uitdagingen en ervaringen. Je krijgt structureel feedback waardoor je je snel ontwikkelt tot een zelfstandige leerkracht en een volwaardige collega.
Tijdens onze studie kun je je in een later studiejaar gaan verdiepen in een aantal onderwerpen door middel van een minor. De opties zijn heel divers, dus je hebt genoeg keuze om te bepalen waar je je me bezig wilt houden en in wilt ontwikkelen.
Een aantal van onze minoren zijn: onderwijsinnovatie, bewegingsonderwijs, cultuur, passend onderwijs, internationalisering, onderzoekend en ontwerpend leren en werken in het basisonderwijs.
Op 300m lopen vanaf de achterkant van Rotterdam centraal staat onze hogeschool op een hele fijne en gunstige plek. Wij zijn makkelijk te bereiken met het ov, hebben een gezellig en knus gebouw met een mooi nieuw Café 80 waar je kunt chillen en eten en drinken kunt halen, fijne werkplekken en een lekker terras waar je buiten kunt zitten.
We zijn nog een heel tof innovatielab aan het bouwen en een interactieve buitentuin waar lessen kunnen worden voorbereid en worden gegeven!
Toelatingseisen deeltijd
Je kan starten met de deeltijdopleiding met
- een havo/vwo diploma
- een mbo-4 diploma
- een propedeuse hbo/wo
- als je de 21+ toets hebt behaald. (Lees hier meer info.)
Praktische informatie
- Toelating
- Landelijke toelatingstoetsen
- Aanmeldprocedure
- Collegegeld
- Agenda open dagen & proefstuderen
Locatie
Benieuwd waar je gaat studeren? Loop een rondje door het gebouw met Daan en Ricardo!
HEb je nog vragen?
- Aanmelden en algemene vragen: Claudia de Graaf & Madeleine Wouters- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Toelating: Veronique Weima - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Stage/leren in de praktijk: Angelique Lopez & Michelle Verweijen - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.