Agenda

Voltijd

23 april 2024 19:00 - 19:45 Online
Ik ben er online bij

Ontdek jouw toekomst tijdens onze online voltijd voorlichting!

Wil jij leraar basisonderwijs worden en meer impact hebben op de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zijn dé specialist in hartje Rotterdam. Je wordt deel van onze community en more than a teacher! We kennen elkaar, zijn er voor elkaar en helpen elkaar het meeste uit de opleiding te halen. Met de verschillende specialisatie mogelijkheden kun je de diepte en verbreding zoeken en word je een maker van de toekomst. Onze gezamenlijke missie is om optimale onderwijskansen voor alle kinderen en generaties te bieden en we zouden het mooi vinden als je bij ons aansluit. We durven de status quo uit te dagen en zoeken naar nieuwe creatieve oplossingen.

Maak online vanaf je eigen laptop, tablet of mobiele telefoon kennis met de voltijd pabo en onze hogeschool!

Tot snel!

doodle-thomas

Aanmelding

Meld je aan voor de online voorlichting!

Benieuwd naar jouw reis tot leerkracht bij onze pabo? Ontdek het zelf tijdens de online voltijd voorlichting. Het enige wat je nodig hebt voor de online voorlichting is een internetverbinding en een device. Voel je welkom en meld je aan!

Wat kun je verwachten?

  • Online voorlichting voor de voltijdopleiding
  • Vanaf je eigen laptop, tablet of telefoon
  • Ervaringen en verhalen van studenten
  • Leerkracht uit het werkveld die vertelt over haar ervaring
  • Q&A

Tessa nam de vorige open dag iedereen live op Instagram mee door onze hogeschool zodat je ook nu vanuit huis een goed beeld te krijgen! Loop je mee?

doodle love

LOCATIE

100% pabo in hartje Rotterdam

Thomas More Hogeschool is een hogeschool en en community. Omdat we alleen gefocust zijn op de pabo delen jij en je medestudenten de passie voor het lesgeven en is de drempel om met elkaar te kletsen, ervaringen te delen en van elkaar te leren laag. Als je bij ons studeert, ontmoet je studenten van alle routes. En ook onderwijsprofessionals en schoolleiders uit het werkveld die zich verder professionaliseren kom je tegen in het gebouw.

Je vindt ons op 300 meter van Rotterdam Centraal Station. Ideaal dus als je van plan bent met het OV te komen. Maar ook met de auto zijn we goed te bereiken met genoeg betaalde parkeermogelijkheden in de omgeving (zone 700). Of kom lekker op de fiets/scooter. Je kunt ze voor de deur kwijt.

FAQ

De meestgestelde vragen

Stage

Je loopt vanaf het eerste jaar stage. Hierdoor maak je snelle verbindingen tussen theorie en de praktijk en pas je real life alles toe wat je leert. En andersom.

  • Moet ik een kopie van mijn diploma inleveren?

    Als je geen bericht van onze afdeling Studentzaken ontvangt om langs te komen met je diploma, dan hebben wij je gegevens via DUO ontvangen. Als we niet de juiste gegevens geverifieerd hebben gekregen via DUO, dan nodigen we je uit om langs te komen met je originele diploma, een cijferlijst en een geldig ID.

  • Wat gebeurt er na mijn inschrijving?

    Nadat je jouw inschrijving hebt voltooid via Studielink, ontvang je van ons per mail alle informatie om je inschrijving definitief te maken. In de informatiefolder die wij toesturen vind je deze informatie terug. Houd daarom je mailbox in de gaten en lees de ontvangen mails goed door. Missen wij informatie van je? Dan neemt Studentzaken contact met je op.

  • Waar kun je je inschrijven en tot wanneer?

    Ben je er helemaal uit dat je bij ons wilt studeren? Dan hoef je nog maar 1 ding te doen en dat is je inschrijven! Dit vinden we heel tof natuurlijk en helpen je als je nog vragen hebt over het proces! Je vindt hier een stappenplan voor jouw inschrijving. Of ga direct naar Studielink.nl om je in te schrijven. De uiterste inschrijfdatum is 1 mei 2024.

Toelating & Toetsen

Als je wilt studeren aan de pabo, gelden de landelijke toelatingsvoorwaarden. Je hebt het volgende nodig om te starten:

  • Een afgerond toelatinggevend diploma zoals een havo/vwo/mbo- diploma en/of propedeuse;
  • Genoeg kennis van de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis én natuur & techniek. Of je genoeg basiskennis hebt, wordt bepaald door het maken van toelatingstoetsen. Welke toets je maakt, hangt af van je vooropleiding. Met onze online keuzehulp zie je wat voor jou van toepassing is.
  • Genoeg kennis van het vak rekenen. Voor het einde van het eerste studiejaar moet je de landelijke rekentoets ‘wiscat’ hebben behaald.

Heb je hulp nodig bij de voorbereiding op de toetsen? Samen met andere Rotterdamse pabo’s bieden we ondersteuning. Je kunt voor elk vak dat getoetst wordt een korte cursus volgen. Lees hier meer.

  • Zijn er tips voor tijdens de toets?

    Je krijgt 90 minuten voor 60 meerkeuzevragen. Dat blijkt in de praktijk goed te doen. Neem dus vooral je tijd. Weet je een vraag niet, of raak je ervan in de stress? Sla deze dan even over. Je kunt na vraag 60 gewoon weer terug naar de vraag die je niet wist.

    De meerkeuzevragen hebben 3 of 4 antwoorden. Een antwoord is onzin, 1 antwoord valt buiten het thema en 2 antwoorden vallen binnen het thema. Veel vragen hebben een foto, kaartje, grafiek of tabel. Kijk daar even rustig naar. Wat zie je? Wat valt je op? Bepaal vervolgens je strategie? Vat krijgen op wat je ziet, of meteen naar de vraag en daarna gericht zoeken in de informatie?

    Tip: Oefen met proeftoetsen

    Tot slot onze beste tip: oefen met proeftoetsen. Zo krijg je een goed beeld van de toets, de manier van vragenstellen, de rol van afbeeldingen en hoe je grip krijgt op twee mogelijke antwoorden.

    Wil je meer weten over de toets of meer tips over de toets? Neem dan contact op met Arjan Visser via a.visser@thomasmorehs.nl.

  • Wat helpt nog meer bij het leren?

    Het is slim om het nieuws te volgen. Dit kan je helpen bij het leren. De vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek komen vaak langs in het nieuws (ook Jeugdjournaal en Klokhuis, bijvoorbeeld). Kijk met een kritische bril naar alles wat er gebeurt en zoek eventueel op internet meer informatie waarom en wat de gevolgen zijn.

    Word alvast een leerkracht die weet wat er speelt in de wereld. Zo kan je vanaf studiejaar 1 met je leerlingen praten over wat er speelt in de wereld. Jij wordt hun rots in de branding!

  • Zijn de toetsen moeilijk?

    Of het moeilijk of makkelijk is, hangt van jou zelf af. Toch moet je niet te luchtig denken over de toetsen. De toets is op havo 3/4-niveau.

    Als je opziet tegen het studieproces voor de toetsen, denk dan aan het volgende: alles wat je nu leert over deze vakken, moet je later uitleggen aan leerlingen van groep 6. Jij bent de toegang naar kennis, nieuwsgierigheid, ontdekken, uitzoeken en verwondering etc. Probeer dat toekomstige leerplezier voor ogen te hebben als je je vastbijt in stof die nu nog ver van je af staat. Het heeft geen zin om het studieboek uit je hoofd te leren, de toetsmakers verwachten je om kennis toe te passen. Niet om de stof te herkauwen. Dat klinkt misschien wat gek, we verduidelijken het met een voorbeeld:

    De sedimenten die in Nederland aan de oppervlakte liggen zijn niet allemaal even oud. In welk van de volgende gebieden is de grondsoort die op de meeste plaatsen aan de oppervlakte ligt het jongst?

    A. in de Biesbosch
    B. in de Haarlemmermeer
    C. op de Veluwe

    Dit vraagt van jou: kennis van een begrip (wat zijn sedimenten?) en kennis van basistopografie (waar ligt de Haarlemmermeer?) Zie in je studieboek de 300 topografische namen die handig zijn om paraat te hebben (in je hoofd). En dan is het een kwestie van logisch nadenken:

    Veluwe: gevormd in de ijstijd, oud dus.
    Haarlemmermeer: is een polder, niet zo oud.
    Biesbosch: stroomt een rivier doorheen, staat in open verbinding met de zee, dagelijks eb en vloed, dus afzetting van sediment. Dit is dus het goede antwoord.

  • Hoe kan ik me het beste voorbereiden op de toetsen?

    De toelatingstoetsen moet je niet onderschatten. Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je een landelijk ondersteuningsaanbod van leermaterialen voor havisten en mbo’ers. Ook vind je daar een studieplan.

    Onze ondersteuning

    Daarnaast hebben wij, samen met twee andere Rotterdamse pabo’s, cursussen samengesteld die je helpen met de voorbereiding. Uiteraard moet je zelf ook de nodige energie stoppen in het leren. Je vindt hier meer informatie over het aanbod en de curusdata.

  • Ik heb op mijn cijferlijst van mijn havo-diploma een voldoende voor geschiedenis, biologie of aardrijkskunde. Moet ik dan toch nog een toelatingstoets in dat vak maken?

    Als je op je cijferlijst behorende bij je havo-diploma een voldoende staat voor een van de vakgebieden van de toelatingstoetsen, dan hoef je hier geen toelatingstoets meer voor te maken.

  • Hoelang zijn de certificaten van behaalde toelatingstoetsen geldig?

    De (behaalde) toelatingstoetsen zijn 5 jaar geldig. De toelatingstoets moet geldig zijn als je inschrijving bij Thomas More Hogeschool afgerond is.

  • Wat als ik de toetsen niet haal voordat mijn studie start?

    Haal je voor de start van je studie de toelatingstoetsen niet, dan ben je mogelijk voorwaardelijk toelaatbaar tot de pabo.

    Als je voorwaardelijk toelaatbaar bent, dan moet je nog steeds voldoen aan de extra toelatingseisen, maar je mag dan in je eerste jaar alsnog aantonen dat je over voldoende kennis beschikt.

    Als dat niet lukt, dan moet je helaas na het eerste studiejaar alsnog de opleiding verlaten.

    Om voorwaardelijk toelaatbaar te zijn, moet je vóór 1 september per te behalen vakgebied minimaal één toetsafname bij Cito hebben benut.

    Moet je nog toelatingstoetsen maken? Dan raden wij je aan om al je kansen voor de start van je studie te gebruiken. Je start dan met een schone lei en je hoeft niet extra te leren tijdens je eerste jaar.

    Kies ik voor een CITO-toets of voor een portfolio?

    Ga je voor voorwaardelijke toelating en moet je je toelatingstoets(en) nog maken tijdens het eerste studiejaar om aan de verplichte toelatingseisen te voldoen? Dan kan je kiezen voor reguliere toetsen van CITO óf voor het opstellen van een portfolio op de pabo.

    Welke keuze je maakt, hangt van verschillende factoren af. Misschien lukt het je om te leren voor de toetsen, zodat je die van CITO kunt maken. Beschik je al over de kennis en heb je hier bewijs van? Dan kan je een portfolio samenstellen.

    Daarnaast is er een derde optie: een combinatie van de twee. Bijvoorbeeld: een portfolio maken van aardrijkskunde en een CITO-toets maken voor geschiedenis en natuur & techniek. Na je inschrijving via Studielink houden we je op de hoogte over hoe je je keuze kunt doorgeven.

    Let op: Wij raden je aan om de toetsen zoveel mogelijk voor je studie te maken. Dit scheelt je extra studietijd in je eerste jaar.

  • Welke toelatingstoetsen moet ik maken?

    Welke toelatingstoets je moet maken, hangt af van je vooropleiding. Als je een vwo-, hbo- en/of wo-diploma hebt, dan hoef je geen toelatingstoets te doen.

    • Mbo-4: alle drie de toelatingstoetsen (natuur & techniek, aardrijkskunde en geschiedenis)
    • Havo: alle toetsen waar je géén eindexamen in hebt gedaan.
    • Vwo: geen toelatingstoetsen
    • Propedeuse: met een afgeronde vooropleiding mbo-4 moet je drie de toelatingstoetsen maken. Bij een afgeronde vooropleiding havo alleen waar je geen examen in hebt gedaan.

    Voldoe je niet aan bovenstaande? Dan is een 21+ toets (colloquium doctum) mogelijk voor de vierjarige voltijd en deeltijd (uiterste aanmelddatum 1 mei 2024).

    Na aanmelding via Studielink.nl ontvang je van ons meer informatie over de toetsen en een link om je hiervoor aan te melden. Met deze link meld je je via CITO aan voor een toetsmoment.

    Houd actuele informatie over de toetsen en toetsvensters goed in de gaten via www.goedvoorbereidnaardepabo.nl en via www.cito.nl.

  • Is de rekentoets (wiscat) een toelatingstoets voor de lerarenopleiding?

    De wiscat (of landelijke rekentoets) is geen toelatingstoets. Het is wel een verplichte landelijke toets die je maakt in het eerste jaar van jouw studie. Hiervoor krijg je drie kansen. Voorafgaand aan de opleiding krijg je een extra kans voor de rekentoets. In totaal heb je dus vier kansen voor de wiscat. Bij voldoende animo organiseren wij een Zomercursus Rekenen, deze vindt eind augustus plaats. Lees hier meer over de wiscat.

    Heb je je de wiscat al behaald? Stuur dan voor de start van je studie een kopie op naar onze Examencommissie via examencommissie@thomasmorehs.nl.

  • Waar vind ik informatie over de toelatingstoetsen?

    Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie over toelating tot de pabo, toelatingstoetsen, oefenmateriaal en nog veel meer.

Inschrijven bij onze pabo

Ben je er helemaal uit dat je bij ons wilt studeren? Dan hoef je nog maar 1 ding te doen en dat is je inschrijven! Dit vinden we heel tof natuurlijk en helpen je als je nog vragen hebt over het proces! Lees hier meer over het aanmeldproces en schrijf je in!

  • Moet ik een kopie van mijn diploma inleveren?

    Als je geen bericht van onze afdeling Studentzaken ontvangt om langs te komen met je diploma, dan hebben wij je gegevens via DUO ontvangen. Als we niet de juiste gegevens geverifieerd hebben gekregen via DUO, dan nodigen we je uit om langs te komen met je originele diploma, een cijferlijst en een geldig ID.

  • Wat gebeurt er na mijn inschrijving?

    Nadat je jouw inschrijving hebt voltooid via Studielink, ontvang je van ons per mail alle informatie om je inschrijving definitief te maken. In de informatiefolder die wij toesturen vind je deze informatie terug. Houd daarom je mailbox in de gaten en lees de ontvangen mails goed door. Missen wij informatie van je? Dan neemt Studentzaken contact met je op.

  • Waar kun je je inschrijven en tot wanneer?

    Ben je er helemaal uit dat je bij ons wilt studeren? Dan hoef je nog maar 1 ding te doen en dat is je inschrijven! Dit vinden we heel tof natuurlijk en helpen je als je nog vragen hebt over het proces! Je vindt hier een stappenplan voor jouw inschrijving. Of ga direct naar Studielink.nl om je in te schrijven. De uiterste inschrijfdatum is 1 mei 2024.