fbpx

Landelijke toelatingstoetsen pabo

Er zijn een aantal toelatingsvoorwaarden voor de pabo, want als leraar moet je goed voorbereid zijn. Wanneer je je studie aan de pabo start moet je de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek op instroomniveau beheersen. Je moet aantonen dat je genoeg kennis hebt van deze vakgebieden. Als je al een vwo-, hbo- of wo-diploma hebt hoef je dit niet meer aan te tonen. Heb je dit niet dan heb je genoeg kennis van een vakgebied als je:

 • je havodiploma hebt én havo-eindexamen hebt gedaan in dat vakgebied (voor natuur&techniek voldoet één van de vakken natuurkunde, biologie of Natuur, Leven en Technologie);
 • een vavo-certificaat havo hebt voor dat vakgebied;
 • de toelatingstoets voor dat vakgebied hebt gehaald.

aardrijkskunde, geschiedenis en natuur&techniek

Je moet voor alle drie de vakgebieden (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur&techniek) aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen, anders kun je niet starten op de pabo. Vaak moeten mbo-studenten alledrie de toelatingstoetsen afleggen en havo-leerlingen één of twee.

Aanmelden toelatingstoetsen

Je kunt je alleen aanmelden voor het maken van de landelijke toelatingstoetsen via een pabo, bij voorkeur de pabo waar je wilt gaan studeren. Als je je via Studielink hebt aangemeld bij Thomas More Hogeschool, ontvang je van ons een mail met daarin een link naar de aanmeldsite bij Cito. Let op: Meld je alleen aan voor die vakken waarvoor je nog moet aantonen dat je het juiste niveau hebt.

planning en herkansen

Houd er rekening mee dat je per vak één herkansing hebt. Herkansen kan tijdens één van de volgende toetsvensters. Daarom is het verstandig om in elk geval al je toelatingstoetsen te plannen vóór het laatste (6e) toetsvenster, zo behoud je de mogelijkheid om een herkansing te maken indien nodig. Na het laatste toetsvenster is het namelijk niet meer mogelijk te herkansen, want het volgende toetsvenster is dan pas volgend jaar. We raden je aan het maken van de toetsen niet onnodig uit te stellen, omdat je daarmee ook de duidelijkheid over het kunnen starten met de opleiding uitstelt.

Toetsdata op Thomas More Hogeschool

Thomas More Hogeschool biedt op de volgende data de mogelijkheid om de toelatingstoetsen te maken:

 • Vrijdag 8 november 2019
  16:00 uur
 • Woensdag 8 januari 2020
  12:00
  14:00
 • Vrijdag 3 april 2020
  14:00
  16:00
 • Vrijdag 12 juni 2020
  14:00
  16:00

 • Dinsdag 7 juli 2020
  10:00
  12:00
  14:00
  16:00

 • 19 augustus 2020
  12:00
  14:00

Komen deze data jou niet goed uit? Je kunt de toets(en) ook maken op een andere pabo. Wellicht faciliteert een andere pabo een toets op een andere dag binnen het toetsvenster (de termijn waarin de toets openstaat) die jou wel goed uitkomt. Ga voor data toetsvensters naar goedvoorbereidnaardepabo.nl. 

Aanbod van het ondersteuningsprogramma

Thomas More Hogeschool biedt evenals enkele andere pabo’s uit de regio hulp bij de voorbereiding op de toelatingstoetsen aan.
> Lees meer over het ondersteuningsprogramma/hulp bij toelatingstoetsen.
> Leermaterialen kun je vinden op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl
.

Meer informatie?

Voor meer informatie over hoe je je kunt voorbereiden op de toelatingstoetsen kun je terecht op de website www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

Wil jij meer informatie over de toelatingstoetsen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

WISCAT en taaltoets

De rekentoets Wiscat en de Taaltoets- eigenvaardigheid zijn toetsen die je maakt in het eerste jaar van de pabo. Je hoeft deze toetsen niet vóór dat je start met de pabo te behalen, maar je hebt bij de Thomas More Hogeschool wel deze mogelijkheid. Door deze toetsen vooraf te maken krijg je een beeld van het niveau en als je de toets behaalt hoef je die niet opnieuw te doen tijdens je eerste studiejaar.
> Rekentoets Wiscat

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter