fbpx

Teamkracht: Team- en schoolontwikkeling

De afgelopen jaren kregen wij steeds vaker vragen voorgelegd vanuit teams. Meestal gaat het om ontwikkelvragen over een bepaald pedagogisch of onderwijsinhoudelijk onderwerp (transitie). Tijdens deze maatwerkprojecten hebben we ervaren dat er een aantal aspecten voorwaardelijk is om tot duurzame team- schoolontwikkeling te komen. Vervolgens hebben we onderzoek gedaan naar teamontwikkeling en naar kenmerken van effectieve schoolteams. Hierbij kwamen wij uit op vier domeinen van school- en teamontwikkeling, namelijk:
1. Team in transitie: visie en collectieve ambities
2. Teamspirit: veiligheid en samenwerking in het team
3. Team als lerende organisatie
4. Teamkwaliteit: samen verantwoordelijk voor kwaliteit en leeruitkomsten

Deze domeinen vormen de basis van Teamkracht, de beproefde aanpak die Thomas More Academie op basis van ervaring en onderzoek heeft ontwikkeld. Met Teamkracht brengen we samen met een team de behoefte in ontwikkeling in kaart (reflectietool) en verzorgen we procesbegeleiding op maat in de weg daar naartoe. De ervaring leert dat alle vier domeinen aandacht verdienen en elkaar moeten ondersteunen. Door met elkaar te analyseren waar de sterke en verbeterpunten liggen, kun je als team al snel tot een hoger plan komen.
Binnen Teamkracht werken we met elkaar aan een veilig en ondersteunend teamklimaat. Onze Teamkracht procesbegeleiders denken samen met de schoolleiding en andere leiders in het team, het schoolontwikkelproces uit en ontwerpen sessies, waarbij het team aan de slag gaat met de beoogde schoolontwikkeling. Uitgaande van de ontwikkelvraag van het team brengen we de benodigde expertise bij elkaar en brengen we focus in de acties in de uitvoering van het schoolontwikkelplan.
Aan de orde komt bijvoorbeeld:
- Anders planmatig handelen
- Werken aan professionele cultuur
- Boeiend en betekenisvol onderwijs creëren
- Veilig team
- Groeien richting formatief assessment

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter