fbpx

Onderzoekend en ontwerpend leren voor teams

Tijdens dit traject verdiept het team zich in de manieren waarop je het onderzoekend en ontwerpend leren in je school kunt introduceren. Vertrekpunt is verwondering van jezelf en je leerlingen. Door middel van het stellen van vragen trainen we jullie in de wijze waarop je leerlingen kunt leren denken. Met de werkvormen om het creatief denken en handelen te stimuleren, wordt duidelijk op welke wijze we kinderen kunnen laten groeien in het leren denken.

DOEL
Het hele team gaat een proces in waarbij je (een deel van) het onderwijs in je school omvormt tot onderzoekende en ontwerpende leeractiviteiten. Je leert de kracht kennen van zwijgen om leerlingen te laten denken. Je weet hoe je jouw leerlingen door middel door het stellen van vragen verder kunt helpen. Daarnaast ken je werkvormen die het creatief denken en handelen van leerlingen stimuleren.

DOELGROEP
Schoolteam

INHOUD
Om goede lessen onderzoekend en ontwerpend leren te kunnen geven is het belangrijk dat je zelf kunt verwonderen. Vanuit verwondering ontstaan vragen of ontwikkelen zich problemen die moeten worden opgelost. Op dit moment is er in het onderwijs weinig plaats voor verwondering van leerlingen en leerkrachten. Wanneer we leerlingen deze ruimte bieden, ontstaan spontane leerprocessen die de onderzoeks- en ontwerpvaardigheden, ook wel 21e-eeuwse vaardigheden genoemd, stimuleren. Het bieden van ruimte aan leerlingen om te werken vanuit verwondering is voor leerkrachten geen eenvoudige klus. Het vraagt vaardigheden die we uit het oog zijn verloren. Daarom wordt tijdens deze training aandacht geschonken aan de manier waarop vragen kunnen bijdragen aan het leerproces. Hoe we leerlingen weer eigenaar kunnen maken van het eigen leren en op welke wijze we denken kunnen stimuleren. De verschillende technieken die in de klas kunnen worden ingezet, worden met het hele team geoefend. Hierdoor kun alle teamleden na afloop van de training in de eigen groep aan de slag met onderzoekend en ontwerpend leren.

ORGANISATIE
Thomas More Academie

STUDIEBELASTING
Minimaal 19 uur, waarvan vier bijeenkomsten van 3 uur, 4 uur voorbereiding en uitvoering en ten minste 3 uur direct toepassen in de eigen klas

CURSUSDATA
In overleg met de school

LOCATIE
Op de eigen school

KOSTEN
€4.500,- per team

BIJZONDERHEDEN
Meer informatie krijgt u bij Erwin Groenenberg: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter