fbpx

NEMO Maakkunde

Van een koelkast tot een kleerhanger en van een brug tot een broodrooster: bijna alles om ons heen wordt bedacht en gemaakt. Iedereen is een maker. Dat vraagt om creativiteit, probleemoplossend vermogen en samenwerking. Dit zijn vaardigheden die we bij kinderen van groep 1 tot en met 8 al vroeg kunnen stimuleren. Maar hoe helpen we ze hun talenten en 21e-eeuwse vaardigheden te ontwikkelen? Om wetenschap en technologie op een goede manier in de klas te brengen, ontwikkelde NEMO de lesmethode Maakkunde: een hands-on wetenschap en technologie (W&T) methode voor onderzoekend en ontwerpend leren voor het basisonderwijs.

DOEL
Teams leren hoe ze Maakkunde in hun beroepspraktijk kunnen inzetten. De teams krijgen per thema en bouw een handleiding en kunnen gratis gebruik maken van de (digitale) werkbladen.

DOELGROEP
Schoolteam met leerkrachten van groep 1 t/m 8

INHOUD
Maakkunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeld samen met scholen en getest in de klas. De leerlingen ontwikkelen met onderzoekend en ontwerpend leren kennis, houding en vaardigheden. Dit geeft hen zelfvertrouwen, wakkert interesse voor W&T aan en maakt de ze bewust van het brede spectrum van W&T. Op basis van de ontwerpcyclus doen de leerlingen eerst onderzoek, dan maken ze met de verworven kennis maken hun eigen ontwerp dat ze ten slotte testen. Daarna verbeteren ze het totdat het werkt. De open opdracht biedt ruimte voor de oplossingen en ideeën van alle leerlingen. Elke stap van de cyclus zie je als pictogram terug in de handleiding. Maakkunde is geschikt voor verschillende typen leerlingen en beschikbaar voor groep 1 t/m 4 en 5 t/m 8.

De vier trainingen Maakkunde maken leerkrachten vertrouwd met de lesmethode, de didactiek en de activiteiten. De trainingen duren elk een dagdeel en geven de leerkrachten kennis en vaardigheden mee, die nodig zijn voor het werken met wetenschap en technologie in de klas. Na iedere training kun je direct aan de slag met de modules. Bij de basistraining horen twee modules. In de drie vervolgtrainingen krijg je telkens zes modules aangeboden. Iedere module wordt geleverd met een handleiding, werkbladen, presentatiematerialen en een boodschappenlijst. De spullen die je nodig hebt zijn verrassend eenvoudig.

ORGANISATIE
NEMO in samenwerking met Thomas More Academie

STUDIEBELASTING
vier bijeenkomsten van 3 uur, exclusief implementatie in de praktijk

CURSUSDATA
In overleg

LOCATIE
Basistraining: Geluid, in NEMO Science Museum, Amsterdam
Vervolgtraining A: Elektriciteit, evenwicht, satellieten, in je eigen school
Vervolgtraining B: Drijven & zinken, irrigatie, krachten, in je eigen school
Vervolgtraining C: Chemie, Inhoudsmaten, isolatie, in je eigen school

KOSTEN
€2.500 per basistraining, €10.000 voor training 1 t/m 4, inclusief lessenseries en handleidingen, werkbladen presentaties en benodigdhedenlijst.
Meer informatie: Martin van Rossem, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Erwin Groenenberg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BIJZONDERHEDEN
Maximaal 25 leerkrachten

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter