fbpx

Werken met het portfolio in drie stappen

Er is steeds meer bekend over het belang van levenslang leren, waarbij iedere professional in staat moet zijn om zijn eigen ontwikkeling aan te sturen, zo ook kinderen. In het onderwijs zien we dit terug in de wijze waarop kinderen samen met de leerkracht meer inzicht krijgen in hun eigen leerproces. Kinderen worden steeds meer eigenaar van hun eigen ontwikkeling. We spreken dan over leerbehoeften, succescriteria, denkkrachten aansporen, feedback geven en ontvangen en de kwaliteit van het geleerde te evalueren en in beeld te brengen. Maar hoe ontwikkel je dit? Wat vind je hierin belangrijk en wat past het beste binnen jouw eigen onderwijsconcept? Een portfolio is een veel gebruikt middel om kinderen de ruimte te bieden om betekenisvolle onderwijssituatie te documenteren.

DOEL
De cursu is een gezamenlijke zoektocht in het werken met een portfolio. Je wordt je bewust van diverse manieren van werken met het portfolio waarbij de eigen vaardigheid en leerkrachthouding van belang is. Daarnaast kijk je naar de bredere context en het onderwijsconcept van de groep (school). Je krijgt een eerste inzicht in het versterken van welbevinden van het kind door middel van het optimaliseren van eigenaarschap op leren. Hierbij maken we gebruik van theorie, methodiek en inspirerende voorbeelden verbonden aan de eigen praktijk.

DOELGROEP
Leerkrachten uit het basisonderwijs

INHOUD
In drie stappen kijken we naar de mogelijkheden om te werken met het portfolio binnen je eigen praktijk, zorgen we voor meer inzicht, theoretische kennis, praktische voorbeelden en een eerste opzet voor het werken met een portfolio.

Stap 1
· Onderzoeken van eigen motivatie en waarom vraag
· Vanuit een theoretisch kader een eerste verkenning in het werken met portfolio
Stap 2
· Zicht op leeruitdaging, het proces en kwaliteit in beeld brengen mede door de ogen van het kind
· Stimuleren van actieve rol van kinderen in het sturen van hun eigen leerproces
Stap 3
· Kennismaking met verschillende mogelijkheden voor de inhoud van het portfolio
· Concreet aan de slag en zicht op het bouwen van een eerste raamwerk voor wat passen dis in de eigen praktijk

Alles stappen zijn verbonden met de eigen praktijk. Na iedere bijeenkomst krijg je een opdracht mee om uit te voeren in de eigen praktijk.

ORGANISATIE
Thomas More Academie, verzorgd door Joyce Poiesz e.a.

STUDIEBELASTING
17 SBU waarvan 9 contacturen, 8 uur zelfstudie en het maken van raamwerk

CURSUSDATA
18-09-2019, 13:30-16:30 uur
09-10-2019, 13:30-16:30 uur
30-10-2019, 13:30-16:30 uur

LOCATIE
Thomas More Hogeschool

KOSTEN
€395,-

BIJZONDERHEDEN
• Deze scholing kan in compacte vorm in-company verzorgd worden als een training van minimaal 3,5 uur. Prijs in overleg.
• Meer informatie over de inhoud en verzoeken voor workshops bij Joyce Poiesz, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
• In navolging van deze cursus is een verdiepingstraject in ontwikkeling, waarbij het opbouwend werken aan portfolio’s aan bod komt. Houd berichtgeving hierover in de gaten.

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter