fbpx

Pedagogisch gespreksleider, Vrije ruimte & de dialoog (burgerschapsvorming)

Hoe bespreek je maatschappelijk controversiële kwesties met leerlingen? Hoe creëer je de ruimte waarin leerlingen persoonlijke ervaringen kunnen onderzoeken zonder direct een oordeel te geven? In deze cursus leer je hoe jij als pedagogisch gespreksleider de dialoog op professionele wijze faciliteert.

DOEL
Na deze cursus begeleid je leerlingen in het gezamenlijk doordenken van de meest uiteenlopende burgerschapskwesties, van waarden en identiteit tot normen en groepsdruk, van gelijke rechten tot ongelijke kansen, van verantwoordelijkheid en duurzaamheid tot angst, vooroordelen en conflictsituaties. Jouw rol als pedagogisch gespreksleider is cruciaal. Je begeleidt leerlingen in het vinden van praktische wijsheid: nieuwe inzichten en handelingsperspectieven.

In deze cursus staat de vraag centraal hoe je binnen de school oefenplaatsen creëert ter bevordering van burgerschap. Wat kun je doen om leerlingen uit te nodigen:

- zich te verplaatsen in de ander en hem/haar te erkennen als gelijkwaardig
- een onderzoekende houding te ontwikkelen
- consequenties af te wegen en te reflecteren op hun keuzes
- zich te houden aan spelregels, zoals het tonen van betrokkenheid, nauwkeurig luisteren, actief vragen stellen en elkaar uit laten praten

Pedagogische gespreksleiders creëren denkruimte. Dat is vrije ruimte (scholè), waarin leerlingen onderzoekend leren omdat ze dat willen. Een vakkundig geleide dialoog motiveert leerlingen en stimuleert hun onderzoekende houding.

DOELGROEP
Leerkrachten, intern begeleiders en andere pedagogen

INHOUD
Gedurende de cursus bestudeer je enige literatuur. Tijdens de bijeenkomsten werk je samen in praktische opdrachten en oefengesprekken. Je onderzoekt betekenisvolle vragen en werkt aan de benodigde vaardigheden voor gespreksleiders. Je leert de dialoog toe te passen binnen verschillende contexten.

ORGANISATIE
Thomas More Academie. Trainers: Rudolf Kampers en Pieter Boshuizen

STUDIEBELASTING
Vijf bijeenkomsten van 3 uur en voorbereiding (literatuur, oefengesprekken begeleiden en daarop reflecteren).

KOSTEN
€595,- . Voor dit traject kan gebruik gemaakt worden van de Subsidieregeling Gelijke kansen: https://onderwijs010.nl/sites/onderwijs010.nl/files/images/Onderwijsnota%20%27Gelijke%20kansen%20voor%20elk%20talent%27.pdf

LOCATIE
Thomas More Hogeschool

CURSUSDATA
Nader te bepalen

BIJZONDERHEDEN
Meer informatie over de inhoud: Rudolf Kampers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter