fbpx

PROFESSIONELE CULTUUR EN PERSOONLIJK LEIDERSCHAP: PREVIEW AANBOD 2019-2020

Spreken met impact: Sticky stories
Wat zorgt ervoor dat het ene verhaal wel blijft hangen en het andere niet? Hoe vaak denk je niet: Leuk verhaal, maar wat was nu eigenlijk de kern? De training Sticky Stories voor schoolleiders leerkrachten en andere onderwijsprofessionals is een van de basistrainingen uit het opleidingstraject Spreken met Impact. Aan de hand van filmpjes en goede voorbeelden inspireert de training om voortaan op een hele nieuwe manier om te gaan met presentaties. Je legt een ijzersterk theoretisch fundament voor presenteren volgens de wetten van storytelling. Daarnaast leer je veel, omdat je direct zelf gaat oefenen met je eigen presentatie of pitch. We gaan hierbij aan de slag met de vorm en de opbouw waaraan elk goed verhaal moet voldoen, zodat het blijft “plakken”. Ter voorbereiding op deze training werk je je persoonlijke of onderwijspitch van 1 tot 1,5 minuut uit.

Kosten: €275,- inclusief materiaal, inclusief kleine maaltijd.
Cursusdatum: 16-10-2019 16:30-20:30 uurSchrijven voor social media
Natuurlijk. Berichten plaatsen op social media kan iedereen. Maar hoe zorg je dat iemand jouw bericht aanklikt? Hoe maak je jouw kop beter dan alle andere? In deze cursus leer je welke teksten het beste werken op welk platform, hoe je die pakkende teksten opstelt en wat de basis is van een succesvolle post. En hoe zit het nou met die algoritmes? Natuurlijk doen we ook een rondje succesverhalen én blunders uit de praktijk. We kijken naar LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram.

Kosten: €195,-
Cursusdatum: nader te bepalen, 1 dagdeel. Houd de website in de gaten voor bekendmaking van de lesdata.

Creatief schrijven
Tijdens dit dagdeel leer je teksten schrijven die ook echt gelezen worden. Sterker nog: met plezier gelezen worden. Je durft lef in je tekst te leggen. Niet zoals je het vroeger tijdens het vak Nederlands hebt geleerd maar anders. Verfrissender, pittiger en minder voorspelbaar. Je ziet dat er slechts een minimaal verschil zit tussen schrijven en spreken. Hoe kom je uit het beruchte writer’s block? Je leert een glimlach bij de lezer te ontlokken. Dat lukt alleen als je ook met een big smile schrijft. Je gaat vaardigheden ontwikkelen om te verleiden met taal en krijgt lol in schrijven. Je stapt af van conventies.


Kosten: €195,-
Cursusdatum: nader te bepalen, 1 dagdeel. Houd de website in de gaten voor bekendmaking van de lesdata.


Teken je boodschap (zakelijk tekenen)
In een tijd waar we overspoeld raken door informatie, door een overkill aan social media, lappen tekst, etc. kunnen we de informatie nog maar moeilijk filteren en haken we steeds sneller af. Herkenbaar? Verbeter de impact van je les, training, presentatie, communicatie daarom door middel van eenvoudige tekeningen. Door visueel werken bevorder je de interactie tussen jou en de ander en blijft de boodschap beter hangen. Complexe processen worden inzichtelijker en de communicatie gaat sneller. Het leuke is, iedereen kan het leren. Je hoeft helemaal niet goed te kunnen tekenen. Sterker nog hoe minder perfect, hoe meer stimulatie voor het brein. 80% van de tijd ben je zelf aan het tekenen.

Kosten: €375,-
Cursusdata:
13-11-2019 14:00-17:30
27-11-2019 14:00-17:30


Masterclasses Onderwijskunst: Onderwijs(innovatie) in eigen hand
Je houdt van je werk. Van je vak. Je wil het mooier maken. Je hebt dingen voor ogen. Soms denk je dat je de enige bent met gedachtes die anders zijn. Je zou de wereld wel willen veranderen. De organisatie. De school waar je werkt. De mensen om je heen. Maar ja. Waar te beginnen. En er is al genoeg te doen. 
Onderwijs innovatie is een mooi woord, maar hoe krijg je die veranderingen nu echt in de werkelijkheid? Welke strategieën zijn er die je helpen in het soms logge onderwijs moeras waar alles lijkt te stranden? Want Ja: “Goed idee, maar de neuzen moeten wel dezelfde kant op staan natuurlijk. En nee, ik snap dat je dit project graag wil doen, maar we moeten niet te veel dingen tegelijk aan pakken hè. En ik wil het wel hoor, maar mijn team is er nog niet aan toe”. Je wilt de moed niet laten zakken maar soms gebeurt het je toch. 
Je voelt je een wolf tussen de schapen. Maar je bent niet alleen. Sinds de wolf weer in Nederland gesignaleerd is duiken er ook overal onderwijswolven op. Geen stakers maar strijders. Mooie dingen doen. Aanpakken. Aangaan. Fun. Slim. Snel. Lichtvoetig zwaarwichtig verandermanagement kun je het ook noemen. Want we doen de dingen die er toe doen met een stevige body of knowledge en zonder daar in te blijven bla-bla’en. 
Als dit je aanspreekt dan ben je welkom in mijn Masterclasses Onderwijs Kunst. Je werkt aan een eigen onderwijsproject dat je gaandeweg ontdekt. We verkennen met elkaar innovatie aan de hand van veranderkundige concepten vanuit de onderwijs, organisatie kunde en de kunst. Je maakt kennis met mensen die verschilmaker zijn in hun vakgebied. Waarmee we een cross over maken tussen onderwijs en andere interessante branches. Aan het eind van de classes heb je toegang tot een ruimte in jezelf gekregen waarvan je niet wist dat je hem bij je had en die je vanaf dat moment altijd kunt betreden. 

Kosten: €850,-
Cursusdata: nader te bepalen, vijf bijeenkomsten van 3 uur. Houd de website in de gaten voor bekendmaking van de lesdata.


Broedplaats010 Leergang voor onderwijsinnovatie
Broedplaats010 bouwt aan de toekomst van het onderwijs in Rotterdam, hét programma voor onderwijsinnovatie. Deelnemers van Broedplaats010 zijn allemaal onderwijsprofessionals uit Rotterdam. Inmiddels hebben zo’n 45 leraren uit de vve, het primair, voortgezet en hoger onderwijs deelgenomen aan de Broedplaats010. De eerste lichting heeft in januari 2018 hun traject afgerond, de tweede lichting heeft dat op 30 januari 2019 gedaan en de derde lichting houdt zich tot januari 2020 bezig met de ontwikkeling van innovatiekracht, leiderschap, een actief professioneel netwerk en Rotterdamse onderwijsvraagstukken. Thomas More Hogeschool heeft in nauwe samenwerking met kennisland en in opdracht van gemeente Rotterdam, de Leergang voor onderwijsinnovatie, broedplaats010 ontwikkeld. Op dit moment is een vervolg op de leergang voor nieuw instromende leerkrachten in ontwikkeling.


Broedplaats010 Ontwerplabs en innovatiekracht
De ‘Broeders’ die in de afgelopen jaren de leergang Broedplaats 010 hebben doorlopen, vormen een actieve onderwijsgemeenschap met innovatiekracht. Deze kracht blijft verbonden en beschikbaar in de stad.

Momenteel zijn Thomas More Hogeschool en Kennisland met veel input vanuit de ‘Broeders’ in gesprek met de gemeente Rotterdam, om te komen tot een passend vervolg voor de actieve en innovatieve Rotterdamse Broedplaatsgemeenschap. De Broedplaats is een energieke tussenruimte voor innovatie, professionalisering en verbroedering gebleken.
Jaarlijkse bieden organiseren we ontwerplabs waarbij ‘Broeders’ elkaar ontmoeten, geïnspireerd blijven en zich samen buigen over actuele Rotterdamse onderwijsvraagstukken en in opdracht van opdrachtgevers onderwijsvernieuwing in de stad aanjagen.
Ligt jouw onderwijshart in Rotterdam? Wil je meebouwen aan de toekomst van het onderwijs in jouw stad? Dan zoeken we jou! Houd de berichtgeving in de gaten voor het vervolg.Mindfulness based stress reduction (MBSR-training) 
Het aantal prikkels wat dagelijks op ons af komt is de afgelopen decennia flink toegenomen, (maatschappelijke) veranderingen volgen elkaar tegenwoordig snel op en we willen het allemaal ‘goed doen’ op de maatschappelijke en/of sociale ladder. Al die prikkels, snelle veranderingen en doelen die we onszelf vaak stellen, zorgen ervoor dat we gevoelsmatig veel ‘moeten en willen’… vooral van onszelf. Daarnaast kan de evolutionaire ontwikkeling van ons brein de verwerking van de prikkelstroom veelal niet bijbenen. Steeds vaker lopen grote en ook kleine mensen vast. Het blijkt tevens dat onze eigen, veelal onbewuste gedachten een grote rol spelen als het om stressbeleving gaat. En wat blijkt: wij kunnen daar zelf invloed op uitoefenen, maar dan zullen we ons eerst bewust moeten worden hoe het dan precies werkt bij onszelf. Ons brein blijkt neuroplastisch. Of je nu 8 of 80 bent, wij kunnen invloed uitoefenen op onze mentale veerkracht middels het trainen van ons brein! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze 8-weekse MBSR-training hier een goede basis voor geeft.


Kosten: €525,-. €75,- voor deelnemers aan het onderzoek voor de Radboud Universiteit, waarvoor gegevens verzameld worden.
Cursusdata: nader te bepalen. Acht bijeenkomsten op woensdag van 19:00-21:00 uur of van 14.15-16.15 uur. Start in september 2019 en maart 2020.

 

Inspiratielezing mindfulness
Druk in ons hoofd, een volle agenda en het gevoel veel te moeten of ieder moment vast te kunnen lopen. Herkenbaar? Wat er op ons afkomt, daar hebben we veelal geen invloed op, wel op de manier waarop we er vervolgens mee om gaan. Steeds meer onderzoek laat zien dat aandachttraining een waardevolle bijdrage kan leveren aan het onderwijs, zowel aan leerkrachten als leerlingen, maar hoe dan? Door middel van wetenschappelijke inzichten en de kennis vanuit de werking van het brein krijg je een completer beeld van wat mindfulness is en welke kansen het kan bieden. Het heeft alles te maken met het ontwikkelen van mentale veerkracht. Wetenschappelijk bewezen effecten van mindfulness/aandachttraining: Het bouwt een fundament voor empathie, concentratie/aandacht en emotionele en cognitieve kwaliteiten, het zorgt voor afname van emotionele uitputting/burn-out bij leerkrachten, het vergroot de effectiviteit van de leerkracht en het werkt door in het totale schoolklimaat, zowel voor directie, onderwijsgevenden, leerlingen als ouders.

Kosten: €125,-
Cursusdatum: 28-01-2020 18:30-21:30


Individuele coaching
Er zijn allerlei redenen waarom iemand kan vastlopen in zijn werk: overspannenheid of burn-out, een conflict op de werkvloer, werkdruk, levensfase gerelateerde problematiek. Individuele coaching kan helpen de problemen het hoofd te bieden. Afhankelijk van de aanleiding en de problematiek worden er verschillende werkvormen en methodieken gebruikt. Aan coaching gaat een vrijblijvend intakegesprek vooraf. De basis is een goede klik tussen de coach en de gecoachte.

Kosten: €110,- per sessie van 1,5 uur.
Cursusdata: in overleg met de aanvrager


Cursus Medezeggenschap
Wat is de rol van de medezeggenschapsraad (MR)? Wat mag en wat moet de raad? Wat zijn de rechten en plichten? Waar en hoe zijn die vastgelegd? In twee bijeenkomsten krijg je antwoord op deze vragen. Ook is er volop ruimte om je eigen vragen te stellen. Je maakt uitgebreid kennis met de reglementen en statuut en je krijgt een overzicht van andere (wettelijke) regelingen rondom medezeggenschap. We gebruiken casussen en voorbeelden uit de schoolpraktijk. De trainer gaat ook in op de veel gestelde vragen rondom het verschil tussen de MR  van de school en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR): wie is wanneer aan zet en wat betekent instemming van de GMR over een bepaald onderwerp nu voor de MR?

Kosten: €195,-
Cursusdata:
05-11-2019, 19:00-21:30 uur
19-11-2019, 19:00-21:30 uur

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter