fbpx

Differentiëren 2.0. Van groepsplan naar groeiplan

Door goed te kijken naar waar leerlingen kunnen groeien, help je hen te groeien. Haal dus meer uit een groepsplan. Groepsplannen en handelingsgericht werken heeft lange tijd synoniem gestaan voor het afleggen van verantwoording over de opbrengsten van jouw groep. Dit impliceert dat de groepsplannen gemaakt worden met de verzamelde gegevens, terwijl ze weinig invloed hebben op het toekomstig handelen. Zo bezien maken we de plannen omdat het moet, zonder dat we hier echt ons handelen werkelijk op aanpassen. Dit is weinig aantrekkelijk.
Zullen we het eens omdraaien?
Je kunt ook kijken wat de gegevens voor inzicht bieden om de focus van jou en jouw leerlingen te bepalen. Dit betekent dat je nieuwsgierig bent en nauwkeurig kijkt naar de opbrengsten om zo te bepalen waar de groei mogelijk is. Zo kun je het leerproces vormgeven. Dit wordt formatief toetsen genoemd. Op die manier kun je, eventueel samen met leerlingen, kijken waarop ze zich ontwikkelen de komende periode, zodat het pad samen vastgesteld wordt en er doelen gesteld worden. Zo vormen de groeiplannen dus de basis voor het toekomstig handelen van jou en de leerlingen.

DOEL
Groepsplannen bieden de basis voor differentiatie, maar er is binnen het werken met groepsplannen veel meer mogelijk. In deze werkplaats gaan we met elkaar (leerkrachten, IB-ers, pabo-opleiders en experts uit het werkveld) aan de slag om vanuit de groepsplannen te kijken waar de groei mogelijk is.

DOELGROEP
Leerkrachten, intern begeleiders en andere nieuwsgierige professionals die werkzaam zijn in de midden- en bovenbouw (groep 3 t/m 8) en willen (leren) analyseren van toetsen.

INHOUD
Tijdens de werkplaats is er een korte aanzet voor het nieuwe handelingsgericht werken en de achtergrond van Differentiëren 2.0. Van groepsplan naar groeiplan. Daarna gaan jullie met collega’s van de eigen school en die van andere scholen aan de slag. De werkplaats wordt ondersteund voor opleiders en experts uit het werkveld. Op die manier krijg je beeld van jouw groep en de onderwijsbehoeften van specifieke leerlingen.

DATA
18-09-2019 13:30-16:00
19-02-2020 13:30-16:00 na M-toetsen
17-06-2020 13:30-16:00 na E-toetsen

ORGANISATIE
Thomas More Academie. Opleidingsdocent: Lennard de Roo

STUDIEBELASTING
Drie bijeenkomsten van 2,5 uur en uitvoering op school/in de klas ter voorbereiding en verdieping op de behandelde stof. Ten slotte een intervisie-bijeenkomst

CURSUSDATA
Houd de website in de gaten voor bekendmaking van de data

LOCATIE
Thomas More Hogeschool

KOSTEN
€375,-

BIJZONDERHEDEN
Dit traject kan tevens op maat aan een (deel van het) team van leerkrachten worden aangeboden en in-company worden gegeven

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter