fbpx

Daltonopleiding voor leerkrachten

Er zijn veel scholen die werken volgens het Daltonconcept. Wanneer je als leerkracht op zo’n school gaat werken, kan het zijn dat je nog niet alle kennis en vaardigheden voor het Daltononderwijs bezit. Met deze opleiding word je erkend Daltonleerkracht.

DOEL
De deelnemers maken zich de vijf kernwaarden van Daltononderwijs eigen en onderzoeken daarbij het belang van de verworven inzichten/ervaringen voor de eigen school. De cursus leidt tot kennis van actuele theorieën over Dalton gerelateerde onderwerpen, tot vaardigheden met betrekking tot toepassing ervan in de eigen praktijk, en tot het vergroten van een netwerk van Daltonleerkrachten. De opleiding wordt afgesloten met een NDV-certificaat (officieel certificaat, uitgegeven door de Nederlandse Dalton Vereniging).

DOELGROEP
Beginnende leerkrachten en leerkrachten (peuters t/m groep 8) werkzaam in het Daltononderwijs (of voornemens te gaan werken in het Daltononderwijs) kunnen worden opgeleid tot gecertificeerd Daltonleerkracht.

INHOUD
Ieder jaar worden tien bijeenkomsten georganiseerd: vijf voor eerstejaars cursisten en vijf voor tweedejaars cursisten. De opleiding is erop gericht dat je, bij een ‘blanco’ start, twee jaar over de opleiding zult doen. Bij eerder of elders verworven en bewezen kennis of competenties kunnen we op deze wijze een traject op maat aanbieden. Je bereidt je voor op de bijeenkomsten door te kiezen voor opdrachten uit assignments (taken). Je bepaalt dus zelf op welke manier je hieraan werkt en in welk tempo. In de bijeenkomst vindt de uitwisseling plaats met collega’s die ook de opleiding volgen.
In het eerste jaar maak je kennis met het Daltononderwijs en vijf kernwaarden (samenwerken, zelfstandigheid, reflectie, vrijheid/ verantwoordelijkheid en effectiviteit/doelmatigheid). In het tweede jaar zoeken we verdieping en kijken we naar het ontwerpen van een goede taak, het borgen van afspraken en jouw eigen ontwikkeling en is er meer ruimte voor intervisie. Ook organiseren we één of twee mini-congressen of een symposium, waarbij diverse sprekers workshops verzorgen die aansluiten bij de Daltonopleiding. Het is hierbij ook mogelijk zelf goede ervaringen te presenteren aan collega’s. Het deelnemen aan een Daltoncongres is ook mogelijk. Het boek Focus op Dalton is verplichte literatuur voor deze cursus. Naast de basisinformatie wordt per bijeenkomst via de mail en gezamenlijke portal extra literatuur verschaft. Het wordt aangemoedigd om ook zelf op zoek te gaan naar passende verdiepingsstof.

ORGANISATIE
Thomas More Hogeschool. Opleidingsdocenten: Brigitte Witmus (TMH), Lennard de Roo (TMH) en diverse collega’s uit het werkveld met specifieke inhoudelijke expertise

STUDIEBELASTING (OVER 2 JAAR)
120 SBU waarvan
• 30 contacturen (inclusief informatie delen, congresbezoek en intervisie)
• 40 uur literatuurstudie, voorbereiding van bijeenkomsten
• 40 uur uitwerking opdrachten (assignments, experimenten)
• 5 uur collegiale consultatie/bezoeken andere scholen
• 5 uur onderzoek/overdracht eigen school

CURSUSDATA
Tijd eerste bijeenkomst is 15:00-17:00 uur. Op de eerste dag spreken we de locaties en tijdstippen af voor de overige bijeenkomsten.

Leerjaar 1:
25-09-2019
13-11-2019
22-01-2020
04-03-2020
13-05-2020

Leerjaar 2:
30-10-2019
27-11-2019
05-02-2020
15-04-2020
27-05-2020

LOCATIE
Op deelnemende Daltonbasisscholen, zodat je veel bij andere scholen in de praktijk kan kijken. In principe komen alle scholen één of twee keer in de hele tweejarige opleiding aan bod om de cursisten van deze opleiding te ontvangen.

KOSTEN
€625,- per leerjaar. Deze cursus wordt bovenschools bekostigd voor RVKO-scholen.

BIJZONDERHEDEN
Meer informatie over de inhoud: Brigitte Witmus, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Lennard de Roo, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De mogelijkheid bestaat om een (deel van het) team van leerkrachten te trainen op de eigen school.

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter