fbpx

Post-hbo-Registeropleiding Specialist jonge kind

Het kind in de peuter- en kleuterfase ontwikkelt zich op een geheel eigen wijze. Spelenderwijs leert het kind de wereld te ontdekken. Dit vraagt om een specifieke pedagogische en didactische benadering. 

DOEL
Je leert een beargumenteerd onderwijsaanbod voor het jonge kind te ontwikkelen en vorm te geven in de praktijk. Je doet dit vanuit een onderbouwde visie met betrekking tot het jonge kind. Je kent de leerlijnen en weet hoe de ontwikkeling van het jonge kind te observeren en te registreren is. Op grond van de signalering ben je in staat om een beredeneerd onderwijsaanbod samen te stellen, uitgaande van de specifiek pedagogisch- didactische aanpak van het jonge kind. 

Door het opzetten van een lerend netwerk ben je in staat om met jouw onderbouwteam het leren vanuit spel binnen de school te realiseren.

DOELGROEP
Ervaren leerkrachten met een afgeronde hbo-opleiding (minimaal drie jaar ervaring) die werkzaam zijn in de onderbouw (groep 0 t/m 3) van het basisonderwijs en met hun onderbouwteam aan de slag willen gaan om het onderwijs aan het jonge kind op een hoger plan te tillen.

INHOUD
Het uitgangspunt van de opleiding is om een breed pallet aan kennis te bieden waarbij deelnemers van en met elkaar leren. De doelstellingen van de post-hbo-opleiding Specialist jonge kind zijn gebaseerd op het competentieprofiel jonge kind (Docentennetwerk Specialisten jonge kind, 2008) en het Utrechts kwaliteitskader voor educatie van het jonge kind (2012).

De doelstellingen worden uitgewerkt in de volgende onderwerpen:

 • visies op onderwijs aan het jonge kind
 • beredeneerd onderwijsaanbod in relatie tot de pedagogisch- didactische benadering van het jonge kind
 • observeren van gedrag en ontwikkeling van jonge kinderen in relatie tot de specifieke pedagogisch-didactische benadering van het jonge kind
 • leerkrachtvaardigheden die nodig zijn bij de ontwikkeling van het jonge kind

Werken in leerteams maakt deel uit van de opleiding. Daarnaast kiest elk leerteam een thema voor onderzoek en verdieping zoals:

 • sociale media en kleuters
 • creativiteit/muziek
 • bewegingsactiviteiten/sensomotorische ontwikkeling
 • wereldoriëntatie
 • wetenschap en techniek

De uitkomsten van de onderzoeken worden geïntegreerd in het totaalaanbod op het gebied van taal en rekenen. Kennisoverdracht vindt plaats doordat de leerteams de eindresultaten van het onderzoek/de verdieping aan elkaar presenteren.

ORGANISATIE
Thomas More Academie

STUDIEBELASTING
280 uur (10 EC)

CURSUSDATA
Intake-assessment, september 2019
9 bijeenkomsten, september 2019 tot en met september 2020 van 13:00-20:30 uur Eindassessment, september-oktober 2020
Diplomering november 2020

LOCATIE
Thomas More Hogeschool en de deelnemende basisscholen

KOSTEN
€2.449,-

BIJZONDERHEDEN
Bij het succesvol afronden van de opleiding worden deelnemers opgenomen in het Abituriëntenregister en ontvangen het landelijk erkend post-hbo-diploma

Maximaal 25 deelnemers. Toelating op volgorde van binnenkomst en op basis van intake-assessments. Meer informatie over de inhoud: Marjan Groenewegen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor teams die begeleiding willen bij de ontwikkeling van hun jonge kind onderwijs in de school, bieden we het Teamtraject Jonge Kind Vakmanschap aan (lees meer onder teamtrajecten)

 

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter