fbpx

Digitale Geletterdheid in de Klas

Stichting FutureNL wil dat elk kind in Nederland digitaal vaardig is. Daarom geven zij workshops aan leerkrachten uit het basisonderwijs om kennis te maken met digitale geletterdheid. In dit traject van vier workshops, leer je waarom het belangrijk is dat kinderen digitaal vaardig worden, hoe jij zelf lessen kunt geven over bijvoorbeeld computational thinking of ICT-basisvaardigheden en hoe je deze lessen ophangt aan een leerlijn. Ervaringen uitwisselen staat hierbij centraal.

DOELGROEP
Leerkrachten uit het basisonderwijs.

INHOUD
Sessie 1: tijdens deze sessie leer je wat digitale geletterdheid is. De vier pijlers worden besproken: ICT-basisvaardigheden, computational thinking, mediawijsheid en informatievaardigheid. Je wisselt ervaringen uit met leerkrachten van andere scholen en maakt kennis met gratis lesmateriaal.
Sessie 2: Hoe maak je een supercoole presentatie met digitale middelen? Je maakt kennis met lesmateriaal over het maken van een spreekbeurtpresentatie met gebruik van digitale hulpmiddelen. Hierbij staan ICT-basisvaardigheden centraal. Je deelt ervaringen en leert werken met gratis lesmateriaal.
Er kan tijdens deze sessie ook worden gekozen om met unplugged lessen over digitale geletterdheid aan de slag te gaan. Dit bepaalt de trainer aan de hand van de behoeftes van de deelnemers die tijdens sessie 1 naar voren zijn gekomen.
Sessie 3: Welke hulpmiddelen, bijvoorbeeld robots, kunnen mij ondersteunen bij lessen over digitale geletterdheid? Je krijgt tijdens deze sessie gelegenheid om verschillende hulpmiddelen uit te proberen en te ervaren hoe deze je lessen kunnen versterken. De opdrachten in deze sessie worden ingevuld aan de hand van de specifieke behoefte van de deelnemers.
Sessie 4: In deze sessie staat centraal hoe je als leerkracht en als school verdere stappen kunt zetten. Hoe ga je van af en toe een lesje digitale vaardigheden naar een structureel beleidsplan, lesprogramma en leerlijn? En hoe neem je je collega's mee bij deze ontwikkeling? Stichting FutureNL biedt hierbij ondersteuning. Deze sessie levert het beste resultaat op als de directie van een school, of degene die over beleid gaat, ook mee komt.

ORGANISATIE
FutureNL

STUDIEBELASTING
4 Bijeenkomsten van 3 uur

CURSUSDATA
Nader te bepalen, houd de website in de gaten.

LOCATIE
RVKO bestuursbureau of op een RVKO-school

KOSTEN
Deelname is kosteloos

Share this product

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twitter