Toelatinggevende vooropleiding

Om te kunnen starten aan onze pabo-opleiding, moet je aan de start van het collegejaar op 1 september of 1 februari beschikken over een toelaatbare vooropleiding. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Een diploma van vwo, havo of mbo niveau 4;
  • Een getuigschrift (hbo of wo) propedeuse;
  • Een afsluitend examen van een instelling voor hoger onderwijs of een toelaatbaarheidsverklaring van onze commissie van toelating op basis van de 21+ regeling;
  • Een bachelorgraad van een hbo- of wo-opleiding;
  • Bijna afgeronde hbo- of wo-bachelor (hbo-bachelor met minimaal 210 EC, wo-bachelor met minimaal 160 EC) én met goed gevolg deelname aan het toelatingsassessment voor de deeltijdopleiding

TOELATINGSTOETSEN
Naast bovenstaande vooropleidingseisen gelden er aanvullende toelatingseisen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.

Om aan de pabo te kunnen starten, moet je aantonen dat je voldoende basiskennis hebt van deze vakken. In de praktijk houdt dit in dat mbo- studenten meestal drie toelatingstoetsen maken, havo leerlingen meestal één of twee, vwo leerlingen en hbo/wo afgestudeerden geen. Welke toelatingstoets je maakt, hangt af van je vooropleiding.

Kijk hieronder welke toetsen jij maakt

Je hebt een havodiploma

Je moet voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen. Mis je één van deze drie vakken in je profiel? Dan maak je hiervoor een toelatingstoets. In de praktijk houdt dit in dat havoleerlingen meestal één of twee toetsen maken.

Meer informatie vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl

Je hebt een vwo-diploma

Met jouw vwo-diploma hoef je geen toelatingstoetsen te maken.

 

Je hebt een mbo-4-diploma

Tijdens je mbo-opleiding kun je het keuzedeel Voorbereiding Pabo volgen. Als je hiervoor een ontwikkelingsgericht portfolio opstelt voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, en natuur & techniek, en dit met een voldoende wordt beoordeeld, hoef je geen toelatingstoets voor deze vakken te maken.
Bij een voldoende voor het portfolio wordt op je diploma of een officieel bewijs vermeld: ‘De student heeft het keuzedeel Voorbereiding Pabo voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek succesvol afgerond.’ Dit bewijs lever je in bij Studentzaken.
Heb je geen voldoende voor het portfolio of geen portfolio gemaakt? Dan moet je alsnog de toelatingstoetsen voor deze vakken maken, en krijg je geen vermelding van dit keuzedeel op je diploma of een officieel bewijs.

Meer informatie vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl

Je hebt een hbo-/wo-propedeuse

Heb je bij een andere hogeschool of universiteit al je propedeuse voor de pabo behaald? Dan hoef je geen toelatingstoetsen te maken. Heb je een hbo-/wo-propedeuse van een andere opleiding? Dan gelden de toelatingsvoorwaarden van je vooropleiding (havo/vwo).

Meer informatie vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl

Je hebt een afgeronde hbo-/wo-bachelor of -master

Met een hbo-/wo-bachelordiploma kun je altijd starten aan de pabo. Je hoeft geen toelatingstoetsen te maken.

 

Je hebt een havodiploma

Je moet voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek aantonen dat je voldoet aan de toelatingseisen. Mis je één van deze drie vakken in je profiel? Dan maak je hiervoor een toelatingstoets.
Let op, voor het 21+ traject gelden aanvullende toelatingseisen. Deze vind je onderaan de pagina.

Meer informatie vind je op goedvoorbereidnaardepabo.nl

Goed voorbereid naar de pabo
Voorbereiding

Goed voorbereid naar de pabo

Wil je straks zonder stress aan je opleiding beginnen? Neem dan zeker even een kijkje op de website van goedvoorbereidnaardepabo.nl. Hier vind je alles wat je nodig hebt om goed voorbereid aan je pabo-opleiding te starten. Van handige leermaterialen en voorbeeldtoetsen tot begrippenlijsten en studieplannen: het is allemaal beschikbaar om jou te helpen slagen voor de toelatingstoetsen. Daarnaast lees je hier precies welke toetsen je moet maken, wanneer de toetsvensters zijn en hoe je je kunt aanmelden. Het is superbelangrijk om deze site te checken, zodat je straks zonder zorgen kunt beginnen aan je studie!

Voorbereiding

Wil je je goed voorbereiden op de toelatingstoetsen? Op goedvoorbereidnaardepabo.nlvind je handige studiematerialen zoals voorbeeldtoetsen, begrippenlijsten en studieplannen. Check deze website en zet zelf de eerste stappen om goed voorbereid aan de start te verschijnen.

Wil je liever samen met anderen leren en extra uitleg van een docent krijgen? Dan hebben we goed nieuws. De drie Rotterdamse pabo’s (Hogeschool Rotterdam, Inholland en Thomas More Hogeschool) bieden gratis ondersteuningscursussen aan voor elk vak van de toelatingstoetsen(septemberinstroom). Tijdens deze (online) bijeenkomsten krijg je in een korte tijd de belangrijkste stof uitgelegd door ervaren docenten. Actieve deelname en goede voorbereiding zijn wel belangrijk.

Meld je aan en check de data via deze knop!

 

Aanmelden voor de toelatingstoetsen

De toelatingstoetsen zijn digitaal en worden ontwikkeld door Cito. Je kunt je aanmelden via het centrale registratiesysteem van Cito. De toetsen kunnen op meerdere pabo-locaties worden afgenomen. Geslaagd? Jouw certificaat is geldig op iedere pabo en is vijf jaar geldig.

Heb je je bij verschillende pabo’s aangemeld? Dan ontvang je verschillende aanmeldlinks, maar let op: je kunt je maar één keer per toelatingstoets inschrijven. Extra inschrijvingen worden automatisch geannuleerd door Cito.

Hoe meld ik me aan?
Ga naar het digitale aanmeldformulier voor de toelatingstoetsen en boek een toetsmoment. Dit kan tot 90 dagen van tevoren.
Legitimatiebewijs: Zorg ervoor dat je een geldig legitimatiebewijs meeneemt op de dag van de toets.
Bekijk de actuele toetsdatahier.

Handleiding voor aanmelden
Heb je hulp nodig bij het boeken van een toetsmoment? Check de handleiding hier voor een stap-voor-stap uitleg.

Succes met het boeken van je toets, en zorg dat je goed voorbereid bent.

Wil je in september of februari starten met de pabo? Dan krijg je één kans per vakgebied om de toelatingstoetsen te maken vóórdat je begint. Zorg ervoor dat je deze kans goed benut! Haal je de toets(en) met een voldoende, dan voldoe je direct aan de toelatingseisen voor dat vak.

Is het je niet gelukt om de toetsen vóór de start te halen? Geen zorgen, je kunt toch beginnen aan de pabo onder bepaalde voorwaarden. Dit betekent wel dat je in je eerste studiejaar alsnog aan de extra toelatingseisen moet voldoen. Je krijgt hiervoor twee extra kansen per vak. Je kunt kiezen tussen een toets bij Cito of een portfolio-opdracht. Die keuze maak je vóórdat je start.

Let op: Als je ook in het eerste jaar niet slaagt voor één of meerdere vakken, dan mag je dat studiejaar wel afronden, maar kun je helaas niet verder met de opleiding.

Wil je liever een portfolio maken in plaats van een toets bij Cito? Dan volg je, onder voorbehoud, 5 tot 6 lessen op maandagavond gericht op het vakgebied (data volgen nog). Na elke les maak je een toets die je toevoegt aan je portfolio. Als je alle deeltoetsen hebt gehaald, heb je een compleet portfolio en voldoe je aan de toelatingseisen voor dat vak.

Keuze tussen Cito-toets of Portfolio
Maak je keuze via het formulier vóór 31 augustus (voor de septemberinstroom) of vóór 31 januari (voor de februari-instroom). Vergeet dit niet, want als je geen keuze maakt of het formulier niet invult, word je automatisch ingedeeld voor de Cito-toets.

Let op: Na 1 september of 1 februari kun je je keuze niet meer aanpassen.

Toetsen behaald?
Heb je de landelijke toelatingstoetsen succesvol afgerond? Zorg er dan voor dat je uiterlijk 31 augustus (voor septemberstart) of 31 januari (voor februaristart) een PDF van je behaalde certificaten uploadt in Osiris Aanmeld. De certificaten ontvang je rechtstreeks van Cito.

Toetsen niet behaald?
Is het niet gelukt om de toelatingstoetsen vóór de start van je studie te halen? Upload dan uiterlijk 31 augustus of 31 januari een PDF van je uitslagenbrief in Osiris Aanmeld.

Extra info voor havisten
Als havist hoef je alleen een scan van het certificaat te uploaden voor het vak waarvoor je een toelatingstoets hebt moeten doen. De vakken die je op je havo-examen hebt behaald, krijgen we automatisch door via DUO.

Let op: Je hoeft het originele certificaat niet fysiek aan te leveren. Mocht er twijfel zijn over de echtheid, dan kunnen we je vragen om het originele document alsnog te laten zien.

REKEN-EN WISKUNDETOETS

De reken- en wiskundetoets is geen toelatingstoets, maar wel een toets die je in je eerste studiejaar moet halen. Voorheen stond deze toets bekend als de Wiscat. Het doel is om aan te tonen dat je voldoende rekenvaardigheden hebt om als leerkracht aan de slag te gaan. Om je een goede start te geven, bieden we je de mogelijkheid om deze toets al vóór de start van je studie te maken. Zo weet je precies waar je staat en kun je goed voorbereid aan je opleiding beginnen.

Reken- en wiskundetoets

In je eerste studiejaar moet je de Landelijke reken- en wiskundetoets behalen. Dit is een verplichte toets die iedere pabostudent in het eerste jaar moet halen. Om je een voorsprong te geven, bieden we je de kans om deze toets al voor de start van je opleiding te maken. Dit is een goede manier om je huidige niveau te checken. Behaal je de toets vooraf? Dan ontvang je een certificaat en hoef je deze niet meer tijdens je studiejaar te doen.

Je kunt je aanmelden voor de reken- en wiskundetoets via de link op de onboardingswebsite. Let op: er zijn maar beperkte plaatsen beschikbaar per toetsafname. Je ontvangt uiterlijk een week van tevoren alle details over de locatie en tijd.

Kun je toch niet deelnemen? Laat het ons dan weten via toetsbureau@thomasmorehs.nl om je af te melden.

Heb je de toets bij een andere hogeschool gehaald? Stuur dan jouw certificaat, voorzien van stempel en handtekening, naar examencommissie@thomasmorehs.nl. Als je het certificaat bij ons hebt behaald, verwerken wij dit automatisch bij de start van het studiejaar.

Lukt het niet om de reken- en wiskundetoets vóór de start te halen? Geen zorgen, deze afname telt dan niet mee. Speciaal voor jou en je toekomstige medestudenten organiseren we een gratis zomercursus rekenen. Deze cursus is bedoeld om jou extra ondersteuning te geven. We vragen wel een borg van €100,-, die je in oktober terugkrijgt als je de cursus hebt gevolgd. Bij een no-show wordt de borg niet terugbetaald, zodat we onnodige reserveringen voorkomen.

Let op: De cursus is alleen voor de september instroom en heeft beperkte plaatsen en is bedoeld voor studenten die echt moeite hebben met rekenen.

De driedaagse zomercursus vindt plaats in week 29:

Maandag 14 juli, Dinsdag 15 juli, en Woensdag 16 juli 2025 van 09:00 – 14:00 uur.
Meld je aan via de link op de onboardingswebsite. Kun je niet deelnemen? Meld je dan uiterlijk 1 juli af via studentzaken@thomasmorehs.nl.

We kijken ernaar uit om je tijdens de cursus te zien en samen jouw rekenvaardigheden een boost te geven!

Met de 21+ toets naar de pabo

21+ traject

Het 21+ traject is er speciaal voor iedereen van 21 jaar of ouder die aan de pabo wil studeren, maar niet voldoet aan de reguliere vooropleidingseisen (zoals een mbo-4-, havo- of vwo-diploma). Met het 21+ traject krijg je de kans om via een toets te laten zien dat je geschikt bent voor de opleiding.

Om toegelaten te worden tot de pabo via het 21+ traject, moet je:

  • Basiskennis hebben van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.
  • De landelijke toelatingstoetsen voor deze vakken maken.
  • Ook de landelijke reken- en wiskundetoets én een interne taaltoets maken als onderdeel van het traject.
  • Bij een buitenlands diploma een taalassessment afleggen.

Toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek:

Vóór de start van je studie:
Je bent verplicht om minimaal één keer deel te nemen aan de toelatingstoetsen per vak.
Herkansingen:
Als je een toets niet haalt, kun je deze tijdens het eerste studiejaar nog twee keer herkansen.

Landelijke reken- en wiskundetoets & interne taaltoets:
Deze toetsen zijn ook onderdeel van het traject.
Toetsdata: 9 april 2025 of 26 mei 2025.
Herkansing: 2 juli 2025.
Aanmelden: Meld je aan voor de toetsen via het aanmeldformulier. Uiterlijk een week van tevoren ontvang je de details over tijd en locatie.

Certificaten uploaden in Osiris Aanmeld:
Toetsen behaald? Upload je certificaten als PDF in Osiris Aanmeld:
Uiterlijk 31 augustus (september-instroom).
Uiterlijk 31 januari (februari-instroom).

Toetsen niet behaald? Upload je uitslagenbrief op dezelfde manier en voor dezelfde deadlines.

Buitenlands diploma:
Heb je een buitenlands diploma? Dan maakt een taalassessment ook deel uit van jouw 21+ traject.

Kosten:
De kosten voor het 21+ traject bedragen €150,-.

Stuur de machtiging als PDF naar studentzaken@thomasmorehs.nl.
Deadline: 11 mei 2025.
Afschrijving: Rond 19 mei 2025.

Belangrijk om te weten:
Als je geen enkele toelatingstoets maakt vóór de start van je studie, kun je helaas niet starten aan de pabo.
Voor actuele toetsvensters en voorbereiding kijk je op de informatiepagina.

Veelgestelde vragen over de toelating en ondersteuning

Meer informatie of vragen?

Contact
Chantal & Madeleine

Chantal & Madeleine

Studentzaken