fbpx

Nieuwsberichten

Veelgestelde vragen over jouw aanmelding

210701 Zomervakantie banner website

Tot wanneer kan ik mij inschrijven?

Je schrijft je in voor onze opleidingen via www.studielink.nl. Het termijn om je via Studielink aan te melden is vanwege de coronacrisis verlengd van 1 mei naar 1 augustus 2021. Meld je je na 1 augustus aan? Dan vraagt Studentzaken eerst toestemming aan onze directeur.

Als verkorte deeltijdstudent kun je je nog tot en met 15 augustus 2021 aanmelden via Studielink.nl.

In Studielink staat de status van mijn inschrijving nog niet op ‘ingeschreven’.

De status van je inschrijving wordt pas op definitief gezet als je aan alle toelatings voorwaarden en -eisen voldoet. Regel onderstaande dus uiterlijk 31 augustus 2021:

 • Afgeven digitale machtiging via Studielink voor de betaling van het collegegeld.
 • Per mail aanleveren VOG, uiterlijk 31 augustus 2021
 • Per mail aanleveren behaalde certificaten toelatingstoetsen (indien van toepassing).
 • Voor 31 augustus 2021 afronden toelatingsgevende vooropleiding.
Waar kan ik mijN VOG inleveren?

Je moet je VOG als pdf via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. uiterlijk 31 augustus 2021 opsturen. Laat voor of na de vakantieperiode je VOG door onze medewerkers van de receptie verifiëren.

Wanneer kan ik mijn VOG komen verifiëren?

Op werkdagen van 8.30 uur tot en met 17.00 uur (vrijdag tot 16.00 uur) bij onze receptie. Met uitzondering van onze vakantieperiode van 16 juli tot en met 15 augustus 2021

Hoe oud mag mijn VOG zijn?

Je VOG mag op 1 september 2021 niet ouder zijn dan 3 maanden.

Hoe vraag ik mijn VOG aan?

Vanuit Studentzaken heb je een mail ontvangen met het aanvraagformulier. Met dit formulier vraag je bij je gemeente je VOG aan. Print dit uit en maak een afspraak met je gemeente (aanvragen via eHerkenning is na 12 juli niet meer mogelijk).

Kunnen jullie mijn VOG aanvragen met eHerkenning?

Ja dat kan tot en met 12 juli 2021. Wij ontvangen graag een mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin de volgende gegevens:

 • Voorna(a)m(en) en achternaam;
 • Geboortedatum;
 • Te gebruiken mailadres.
 • In je mail neem je tevens de volgende zin op; Ik ga akkoord dat bovenstaande gegevens éénmalig gedeeld mogen worden met Dienst Justis voor het klaarzetten van mijn VOG.

Ontvangen wij je aanvraag toch na 12 juli 2021? Dan nemen wij deze niet meer in behandeling. Je kunt dan alsnog met het eerder toegestuurde aanvraagformulier via je gemeente je VOG aanvragen.

Waar kan ik mijn certificaten van de toelatingstoets(en) inleveren?

Je moet je behaalde certifica(a)t(en) uiterlijk 31 december 2021 als pdf opsturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hoe lang zijn mijn certificaten van behaalde toelatingstoetsen geldig?

Je certificaten zijn vijf jaar geldig.

Welke studiematerialen heb ik nodig?

Wij raden een laptop aan waar je het Officepakket op kunt ‘draaien’. 

Is het rooster al bekend?

Tijdens de introductiedag/ -avond krijg je het rooster en de uitleg over het roosterprogramma. Bij de uitnodiging voor de start van het studiejaar voegen wij wel alvast een jaarkalender toe.

Wanneer ontvang ik de boekenlijst en wat zijn de kosten van de boeken?

De boekenlijst heb je meegestuurd gekregen bij de uitnodiging voor de introductiebijeenkomst. Heb je je later aangemeld? Dan ontvang je alle informatie na 9 augustus, maar voor de start van je studie. Je kunt de lijst en de kosten ook inzien via deze link waarbij je de TMH kunt invullen en jouw opleidingsvariant. (Zie screeenshot hieronder.)

Screenshot Studystore

Je kunt natuurlijk de boeken ook via een andere leverancier of tweedehands kopen., maar let goed op de editie van het boek wanneer je boeken van anderen overneemt. (Wij bemiddelen niet in overname van boeken van ouderejaars studenten.)

Ik kom met meerdere bekenden studeren, kunnen jullie ons in dezelfde klas indelen?

Nee, maar je ontmoet ook op TMH leuke nieuwe mensen.

Ik kan niet aanwezig zijn tijdens de introductie.

Dat is jammer! Wij raden je aan om de dagen van de introductie echt aanwezig te zijn. Je maakt kennis met je medestudenten, met de opleiding met je pro-begeleider.
Kun je niet aanwezig zijn? Neem dan contact op met Studentzaken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat zijn de kosten van de boeken?

Via deze link vind je een overzicht van de kosten. 

Wanneer is de introductieweek?

Voltijd en driejarig traject:
De introductieweek vindt plaats in week 35. Dinsdag 31 augustus 2021 is de introductiedag en woensdag 1 september tot en met vrijdag 3 september ga je op kamp.

Vierjarige deeltijd:
De introductie vindt plaats op donderdag 26 augustus 2021 o.v.b. van 18.00 uur tot en met 22.00 uur.

Verkorte deeltijd:
De voorlopige planning voor de introductiedag/ -avond is op dinsdag 31 augustus 2021. 

Wat zijn de lesdagen van de vierjarige voltijd?

Maandagmiddag, dinsdag, woensdag en donderdagochtend heb je colleges en vrijdag is de praktijkdag. In één van de twee vrije dagdelen kun je het mentoringproject, waar alle eerstejaars aan mee doen, volbrengen. 

Ik heb één of al mijn toelatingstoetsen niet gehaald.

Als je twee kansen per toelatingstoets hebt benut en deze niet hebt gehaald, dan ben je helaas niet toelaatbaar.

Heb je één kans per toelatingstoets niet gehaald? Dan kun je ervoor kiezen om voorwaardelijk toegelaten te worden en je tweede kans in het toetsvenster van oktober of november te benutten. Kijk voor meer informatie op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl voor de data van de toetsvensters en meer informatie.

Ik heb een functiebeperking, wat zijn de regelingen voor mij?

Als je een functiebeperking hebt, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onze contactpersoon ‘Studeren met een functiebeperking’ zal dan contact met je opnemen.Als je toegelaten bent tot onze opleiding, word je medio september uitgenodigd voor een gesprek. Naar dit gesprek neem je bewijsmaterialen (verklaringen e.d.) mee. Op basis van het gevoerde gesprek en de bewijsmaterialen brengt onze coördinator een advies uit naar de Examencommissie. Vervolgens ontvang je vanuit onze Examencommissie bericht over eventuele extra toegekende toetstijd.

Wat is het wettelijke collegegeld van studiejaar 2021-2022?

Kijk voor meer informatie over het te betalen collegegeld op deze pagina.

Bij het afgeven van de digitale machtiging via Studielink staat een verkeerd bedrag. Kan ik de machtiging nu wel afgeven?

Ja, dit is geen probleem. Het uiteindelijk te betalen collegegeld wordt nog berekend en je krijgt hierover uiterlijk 31 augustus 2021 bericht. Het werkelijk te betalen bedrag wordt uiteindelijk van je rekening afgeschreven. 

Wat zijn de toelatingseisen voor de Lerarenopleiding basisonderwijs? 

Opleiding

Vooropleiding

Verkorte deeltijd
(Zij-instroom en regulier)

Afgeronde hbo- of wo-bachelor.

Alleen voor de reguliere deeltijd (dus niet voor de zij-instroom) is een toelatingsassessment mogelijk als men aantoonbaar 210 ec van een niet afgeronde wo- of hbo-bachelor heeft behaald.

Vierjarige deeltijd avond

Mbo 4* en alle drie de toelatingstoetsen/

Havo en toelatingstoetsen waar geen examen in is gedaan.

Vierjarige deeltijd middag/ avond

Mbo 4* en alle drie de toelatingstoetsen/

Havo en toelatingstoetsen waar geen examen in is gedaan.

Vierjarige voltijd

Mbo 4* en alle drie de toelatingstoetsen/

Havo en toelatingstoetsen waar geen examen in is gedaan.

Driejarige voltijd

Vwo

Propedeuse (vooropleiding Havo? Dan moeten nog toelatingstoetsen worden behaald waarin de student geen examen heeft gedaan).

Voldoe je niet aan bovenstaande? Dan is een 21+ toets (colloquium doctum) mogelijk voor de  varianten: voltijd en vierjarige deeltijd. 
Na aanmelding via Studielink geef je bij vooropleiding aan: colloquium doctum (21+ toets). 
Hierna ontvang je alle informatie over dit traject. Kosten 21+ traject: €150,-.

Wij hebben geen maximum/ nummeris fixus voor het toelaten van studenten. Voldoe je aan de toelatingseisen en – voorwaarden? Dan ben je toelaatbaar.

Waar vind ik informatie over toelating tot de Pabo?

Op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl vind je alle informatie over toelating tot de Pabo, toelatingstoetsen, oefenmateriaal en nog veel meer.

Wat gebeurt er na inschrijving?

Voltijd, driejarig traject en vierjarige deeltijd
Na inschrijving via Studielink ontvang je van ons per mail alle informatie om je inschrijving definitief te maken. In de informatiefolder welke wij toesturen vind je deze informatie terug. Houd daarom je mailbox in de gaten en lees de ontvangen mails goed door.

Missen wij informatie van je? Dan neemt Studentzaken contact met je op.

Verkorte deeltijd
Na inschrijving via Studielink ontvang je een mail met informatie over de intakeprocedure. Je ontvangt medio juni een uitnodiging voor het intakegesprek als onderdeel van de intakeprocedure. Meld je je later aan? Dan ontvang je na 9 augustus alsnog de uitnodiging. Dit gesprek zal gezien de huidige coronacrisis digitaal of waar mogelijk persoonlijk plaatsvinden.

Missen wij informatie van je? Dan ontvang je een mail. Houd daarom goed je mailbox in de gaten en lees alle mail goed door.

Kom je als Zij-instromer of als Echt Onderwijzer studeren aan onze verkorte deeltijdopleiding? Laat dit dan weten aan Studentzaken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Moet ik een kopie van mijn diploma inleveren?

Als je geen bericht vanuit Studentzaken ontvangt om langs te komen met je diploma, dan hebben wij je gegevens via DUO ontvangen. Hebben wij je vooropleidingsgegevens niet geverifieerd gekregen via DUO, dan ontvang je een uitnodiging om bij Studentzaken langs te komen met je originele diploma en cijferlijst, alsmede een geldig ID.

In Studielink staat nog de melding dat de instelling nog een reactie moet geven op mijn inschrijving. Gaat mijn inschrijving wel goed?

Eind augustus, of eerder als je aan alle toelatingseisen en – verplichtingen voldoet, wordt je inschrijving op definitief gezet. De status van Studielink wordt dan ook omgezet.

Wanneer zijn jullie gesloten?

De hogeschool en onze receptie zijn gesloten van 16 juli tot en met 15 augustus 2021. Studentzaken is gesloten van 16 juli tot en met 8 augustus 2021. 

Ik heb een dringende vraag over mijn inschrijving en jullie zijn niet bereikbaar.

Geen zorgen, maandag 9 augustus 2021 staan wij weer voor je klaar en hebben wij nog tijd om al je vragen over je inschrijving te beantwoorden. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan nemen wij contact met je op.

Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan na 8 augustus 2021 contact op met:

Studentzaken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. betreffende toelating, inschrijving etc. Toelating.
Examencommissie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. betreffende diplomawaardering, etc.

 

5 tips om online les te volgen

Blogpost 5 tips om online les te volgen website

Jeetje, wat kan het volgen van een lange online lesdag toch lastig en zwaar zijn. Daarom geeft onze student Nika hier 5 tips voor het volgen van online les.

Tip 1 – behoud een ritme

Het is mega belangrijk om altijd een vast ritme te behouden. Zorg dat je al je gebruikelijke handelingen dagelijks rond dezelfde tijd doet. Dus sta op rond dezelfde tijd, ontbijt rond dezelfde tijd als gister, etc. Zo bouw je een ritme op en zo is het gemakkelijker om productief te zijn. 

Zorg dus ook dat je eet met eenzelfde ritme. Dus ontbijt, lunch en diner rond dezelfde tijd als de dagen daarvoor. Want het verteren van eten kost energie. Zorg er dus ook voor dat je ruim voor je online les hebt gegeten, zodat er al flink wat van het eten is verteerd. De energie die vrijkomt kun je dan mooi in je concentratie stoppen. En de energie gaat dan niet verloren aan het verbranden van je ontbijt of lunch. 

Tip 2 – concentratie

Hoe zorg je nou dat je geconcentreerd blijft tijdens de online les? Dat zal voor iedereen anders zijn en per dag verschillen. Zorg allereerst dat je goed bent uitgeslapen, dit zorgt voor een fitheid gedurende de dag. Verder kan het helpen om alles de avond ervoor al alle spullen die je nodig hebt klaar te leggen. Dit voorkomt het verliezen van je focus, omdat je dat ene boek, schrift of potlood niet kunt vinden en moet zoeken.  

Tip 3 – de plek waar je de lessen volgt

Zorg ook voor een goede plek, waar je het wel een tijdje uithoudt. Dit is erg belangrijk. Dat zou de bank kunnen zijn, maar Netflix-bingen kan daar ook, dus een actieve plek waarbij je rechtop zit, is beter voor een online les. Dit zorgt ervoor dat de stof beter blijft hangen in je geheugen omdat je een actieve houding hebt. Zo is het slim om de plek waar je werkt en de plek waar je zou chillen gescheiden te houden en ook zo ver mogelijk uit elkaar houdt. Zo ontstaat er minder verleiding om toch even snel op de bank te springen, of om toch die les even vanuit bed te volgen. 

Zoek dus in huis een plek waar je je goed kunt concentreren. Laat geen papieren rondslingeren en zorg dat er weinig afleiding is. Leg het lesmateriaal en notitieboekje alvast klaar. Zet een plantje neer, een foto van jouw familie/vrienden, zorg voor een goede stoel, gebruik een (noise cancelling) koptelefoon, pak alvast wat eten en drinken, doe het raam open of zet juist de verwarming aan. Maak er een fijne werkplek van die jou helpt om de focus bij de les te houden.

Tip 4 – voorkom afleidingen

Leg je telefoon weg! Dit zorgt natuurlijk alleen nog maar voor heel veel meer afleiding. Even snel die Instagram melding checken loopt al snel uit tot 10 minuten scrollen en de halve les missen. Dus, leg je telefoon eventjes heel ver weg zodat je hem ook niet makkelijk ‘even’ kunt oppakken. Dit geldt natuurlijk ook voor andere afleidingen. Dus bijvoorbeeld voor alle spullen op je werkplek of bureau. Leg ze weg, zodat ze je niet kunnen afleiden. Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd!

Tip 5 – gebruik die break

Een online les volg je vaak binnen. Fel daglicht op je scherm maakt dat je een online les toch vaker binnen volgt dan buiten. En het leidt binnen bovendien net wat minder af. Zorg dan wel dat je in de pauze zeker even naar buiten gaat. Frisse lucht én zonlicht zijn goed voor je hersenen en je energie. Wanneer je er ook nog een kort wandelingetje bij maakt, zet je je hersenen even in een andere stand, waardoor je er na je zuurstofbreak weer even goed tegenaan kunt.

Neem dus op tijd een pauze! Je kan je onmogelijk verschillende uren na elkaar concentreren. Als je uren op een scherm staart, raak je enorm vermoeid. Verwen jezelf af en toe met korte “micropauzes“. Dit zijn pauzes van enkele seconden. Na het nemen van een micropauze, stijgt je productiviteit terug.

Lesinspiratie juf Emma - Katholiek circuit

Lesinspiratie katholiek circuit header juf Emma

Onze studenten zitten vol inspiratie tijdens het geven van lessen op hun stage en dit willen wij maar al te graag delen! Hieronder inspiratie van juf Emma!

Katholiek circuit

Om kinderen wat meer te leren over de katholieke feestdagen, hebben we een leuk circuit gedaan. Het circuit bestond uit: een kwartetspel, memory, ganzenbord en een woordzoeker. 

Wat moet je doen?

Splits de klas in 3 groepen. In elke ronde begint ieder groepje met een spel memory, kwartet of ganzenbord. Na 10 á 15 minuten begint de volgende ronde en wordt er doorgewisseld. Als er kinderen al eerder klaar zijn met het spel, kunnen ze met een woordzoeker aan de slag tot deze ronde is afgelopen. Deze is uiteraard gevuld met katholieke feestdagen. 

Memory
Het spel bestaat uit kaartjes die te allemaal interessante weetjes bevatten over de feestdagen. De bedoeling is dat je twee dezelfde kaartjes pakt. In dat geval mag je nog een keer. Diegene met de meeste setjes aan het eind heeft gewonnen. Op de kaartjes staat naast de naam van de feestdag ook een korte uitleg of kort verhaaltje, zodat ze er gelijk iets over leren!

Lesinspiratie katholiek circuit 3 juf Emma

Kwartet
Iedere feestdag heeft een eigen kleur en bestaat uit 4 kaartjes die allemaal te maken hebben met de feestdag. Alle vier de kaarten hebben andere informatie erop staan, zodat je verschillende dingen leert over de feestdagen. De bedoeling is dat je 4 kaartjes van 1 feestdag verzamelt, dan heb je kwartet. Dit verzamel je door om de beurt een kaartje die jij nodig hebt aan een ander te vragen. Het spel is voorbij als alle kwartetten zijn gemaakt.

Lesinspiratie katholiek circuit 1 juf Emma

Ganzenbord
Het ganzenbord bestaat uit verschillende kleurtjes. Rol met de dobbelsteen en kijk bij welk kleurtje jij uitkomt. Dan lees je wat je moet doen. Wie het eerste bij de finish komt wint! 

 • Oranje: ga terug naar start
 • Roze: nog een keer gooien
 • Blauw: 2 stappen naar voren
 • Groen: trek een kaartje met een vraag en beantwoord deze. De vraag gaat over een feestdag. Ze mogen eventueel het antwoord op internet zoeken, zodat ze ervan leren.

Lesinspiratie katholiek circuit 2 juf Emma

Wat heb je nodig?
 • Memory kaartjes 
 • Kwartet kaartjes
 • Ganzenbord, pionnen, dobbelsteen, een opdrachten- en een antwoordenblad
 • Woordzoeker  

Dit zal natuurlijk een wedstrijd worden tussen de kids, want ze willen allemaal de spelletjes winnen. Maar eigenlijk zijn het allemaal winnaars, want ze zullen zoveel leren over dit onderwerp ongeacht of ze het spel winnen. In dit geval heeft juf Emma katholieke feestdagen gebruikt, maar je kunt natuurlijk elk onderwerp verzinnen zodat je deze spellen voor allerlei verschillende lessen kunt gebruiken.

Veel knutsel- en speelplezier! En mocht je leuke lessen hebben, tag ons (@thomasmorehs) en deel ze met ons via social media!

Passend onderwijs? Passend meesterschap!

210601 Master passend meesterschap nieuwsbericht NRO website

Veel leraren zijn gecharmeerd van het idee dat leerlingen dankzij passend onderwijs vaker in het reguliere onderwijs kunnen blijven. Maar leraren voelen zich wel zwaarder belast door passend onderwijs.

Deze belasting komt niet door een toename in het aantal leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Volgens leraren zelf gaat het al jaren om ongeveer een op de vijf leerlingen in hun klas en dat aantal is niet noemenswaardig veranderd sinds de invoering van passend onderwijs. Maar de aard van de problemen is volgens leraren wel veranderd: gedragsproblemen en problemen met de werkhouding komen vaker voor, net zoals een combinatie van meerdere problemen*.

Met de master Passend Meesterschap bieden wij samen met onze partners de Marnix Academie en Driestar een opleiding aan waarin leraren zich verder ontwikkelen als professional die in staat is om te gaan met de meest uitdagende situaties in de groep of klas. Ze ontdekken hoe ze iedere leerling de kans kunnen geven een eigen waardevolle bijdrage aan de groep te leveren. Dit door verschillen niet uit te vergroten, maar ze te waarderen en te benutten. 

Voor 21-22 is er nog plek binnen deze masteropleiding. Zie: www.masterpassendmeesterschap.nl

*bron: Leraren hebben vooral behoefte aan ondersteuning binnen de school | NRO

Eerstejaarsstudent Pepijn deelt zijn stage-ervaringen

210420 Interview Pepijn de Nie Joep v Nieuwenhuize website

Hooi, ik ben Pepijn de Nie, ik ben achttien jaar en ik zit in het eerste jaar van de voltijd. Op Thomas More Hogeschool begin je direct in het eerste jaar met stage en mijn ervaringen deel ik maar al te graag!

Wat vind je van stage lopen?
Ik vind mijn stage heel interessant, maar het is iets anders gelopen qua hoeveel ik heb kunnen doen i.v.m. de maatregelen door corona. Maar aan de andere kant voelde ik me wel direct een deel van het team, want de leerkrachten op de basisschool betrokken mij er goed bij! 

Mag je al veel lesjes geven?
Ik zou zeker al veel lessen mogen geven, maar ik moet het wel zelf vragen aan mijn mentor als ik meer lessen zou willen geven. Hij heeft natuurlijk ook gewoon een planning voor de leerlingen die dag voorbereid, dus dat zou dan in overleg met hem gaan. 

Is stage lopen anders dan dat je van tevoren verwacht had?
Eigenlijk is het wel een beetje wat ik verwacht had en je merkt direct dat sommige dingen anders zijn op verschillende scholen. In het eerste jaar van je studie loop namelijk je oriëntatiestage waardoor je op meerdere scholen gaat ondervinden wat je leuk vindt. Op de ene school mogen ze veel meer samenwerken dan op de andere school. Dat is aan het begin eventjes wennen alleen daar pas je je snel aan aan. 

Wat heb je tot nu toe het meeste geleerd tijdens het stage lopen?
Ik heb vooral geleerd om consequent te handelen. Kinderen kunnen heel makkelijk over je heen lopen, dus moet je duidelijk regels aangeven. Naast dat je consequent en duidelijk moet zijn, wil je toch dat de kinderen je leuk vinden, dus daar moet je een balans in vinden. 

Heb je nog tips voor de aankomende stagiairs? 
Wees jezelf op je stage en durf initiatief te nemen! De mentoren reageren daar juist heel enthousiast op!

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.