HIJ-traject

veelmeermeesterlogo

Meesters zijn schaars in het basisonderwijs. Om meer mannen te interesseren voor een baan in het basisonderwijs is de campagne Veel Meer Meester! gestart. Op Thomas More Hogeschool zijn de mannen al langere tijd in the picture, wij bieden het HIJ-traject aan.

Waarom zijn er meer mannen nodig? 

Er zijn minder meesters dan juffen in het basisonderwijs, maar waarom is het belangrijk dat de verhouding meer in balans raakt? Zoals in elke werkomgeving is een divers team goed voor een gebalanceerde cultuur op de werkvloer, een divers team maakt ook een school sterker. Meer variatie in het lerarenaanbod zorgt voor diversere lessen en daarmee een bredere ontwikkeling van kinderen. 

 

“Juist de verschillende belevingswerelden en de manier van lesgeven van mannen en vrouwen leren kinderen op een andere manier naar dingen kijken.” 

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker

 

Veel Meer Meester!

De ambitie om meer mannelijke leerkrachten – en meer diversiteit – in het basisonderwijs te krijgen richt zich in de campagne Veel Meer Meester! nadrukkelijk op onderzoek en events om de visie te concretiseren. 

Wat gebeurt er in Rotterdam? 

Onderzoek is belangrijk, maar Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als de handen niet al uit de mouwen waren gestoken. Sinds vorig jaar bieden wij het “HIJ-traject” aan. Dit traject zorgt nu al voor een flink aandeel mannelijke studenten in de deeltijdopleiding. Het is dan ook een zeer aantrekkelijk traject; baangarantie, een goede stagevergoeding en een no-nonsense aanpak die goed aansluit bij mannen. Er is daarnaast veel aandacht voor wetenschap, technologie en sport middels het onderzoekend leren en de minor bewegingsonderwijs.

Kenmerken HIJ-traject:

 • Onderwijs in de avonduren (di en do van 18-22 uur), samen met andere deeltijdstudenten.
 • Twee dagen per week stage op een RVKO-school. Één dag regulier binnen de opleiding, volgens geldende stagecriteria*1 en 1 dag extra. Voor de extra stage dag is er een reguliere stagevergoeding van € 1500,- per jaar, belastingvrij.
 • Vergoeding studiekosten*2 door de RVKO: collegegeld én boeken.
 • Na het behalen van de propedeuse in het eerste jaar: een aanstelling van 22 uur per week als lerarenondersteuner bij de RVKO, tot het behalen van het diploma.
 • Baangarantie bij de RVKO na diplomering.


Specifieke selectie HIJ-traject:

 • Mannen die voldoen aan criteria tweejarige deeltijd (afgeronde HBO- of WO-bachelor of master)
 • Aanmelding via www.hij-instromers.nl
 • Na brief-selectie volgt een gesprek met afvaardiging RVKO en Bronsonn Recruitment
 • Geselecteerde kandidaten krijgen een assessment. Onderdelen van dit assessment zijn een praktijkdag op een RVKO-school en een e-assessment gericht op vaardigheden, persoonlijkheid en competenties.
 • Geselecteerde kandidaten krijgen een aanbod voor het HIJ-traject.


 Toelatingsprocedure tweejarige Deeltijd:

     


Voetnoten

 *1 Elk semester een andere school en spreiding over gebouwen vanwege eis brede bevoegdheid en breed beeld van onderwijs

 *2 Wettelijk collegegeld (€ 1951,- per jaar) of instellingscollegegeld (€ 7000,-  indien reeds in bezit van HBO-diploma voor onderwijs of zorg)


Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter