fbpx

Zij-instroom

Vooropleiding & eisen
 • afgeronde bachelor- of masteropleiding
 • arbeidsovereenkomst met een schoolbestuur
 • Je mag de afgelopen 2 jaar niet ingeschreven hebben gestaan als student aan een lerarenopleiding of aan de opleiding Pedagogische academie voor leraren in het basisonderwijs.
Voor wie?

Thomas More Hogeschool biedt een zij-instroomtraject voor mensen die een aanstelling hebben als leerkracht op een basisschool (of hiervoor in aanmerking willen komen). Om toegelaten te worden tot het zij-instroomtraject moet je in ieder geval in het bezit zijn van een afgeronde hbo- of wo-bachelor. Daarnaast is er een zij-instroomassessment in de vorm van het geschiktheidsonderzoek. Na afloop van het traject ontvang je een bevoegdheidsverklaring leraar basisonderwijs en krijg je (meestal) een aanstelling bij het betreffende bestuur.

Geschiktheidsonderzoek

Het geschiktheidsonderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Intakegesprek
 • Het opstellen van een portfolio
 • De afname van de Wiscat en mogelijk een taaltoets eigen vaardigheid
 • Praktijkgerichte opdrachten (lesvoorbereidingen maken)
 • Praktijk-assessment
 • Criterium gericht interview

> Uitvoerige beschrijving van het geschiktheidsonderzoek

Opleidingstraject

Bij een positieve uitkomst van het assessment, volg je het opleidingstraject bij Thomas More Hogeschool en het zij-instroomtraject wordt betaald door het schoolbestuur vanuit subsidiegelden.* De uitkomst van het geschiktheidsonderzoek bevat naast het oordeel over je geschiktheid voor het zij-instroomtraject ook een scholingsplan. In het scholingsplan staat beschreven welke onderdelen van de opleiding je nog moet behalen. Je volgt onderwijs binnen het programma van de de verkorte deeltijdopleiding. Het kan zijn dat je scholingsplan het programma van de gehele verkorte deeltijdopleiding omvat.

Studiedagen

Je kunt de onderdelen in het scholingsplan volgen in de avond of gedurende de dag. Kies je voor de avondopleiding dan volg je colleges op dinsdag- en donderdagavond van 18:00 tot 22:00 uur. Kies je voor de dagopleiding dan volg je colleges van 08:30 tot 17:00 uur. Start je in september, dan is de collegedag de dinsdag. Start je in februari, dan is de collegedag de donderdag.

Stage

Naast het werken op jouw ‘werkschool’ loop je één dag per week stage en aan het einde van het semester een hele week. Van de vier semesters voer je minstens 1 semester stage uit op een andere school dan je werkschool.

Tripartiete overeenkomst

Samen met het bestuur van de basisschool en Thomas More Hogeschool maak je afspraken over het opleidingstraject en de begeleiding in de praktijk. Deze afspraken worden vastgelegd in een tripartiete overeenkomst.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie kun je terecht bij de verschillende schoolbesturen uit het convenant. Voor zij-instroomtrajecten bij scholenbestuur de RVKO kun je je hier aanmelden. Heb je een contract bij een ander bestuur of algemene vragen over de zij-instroom neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

* N.B. Deelnemers die niet door het assessment komen zijn op grond van hun afgeronde hbo- of wo-bachelor nog wel toelaatbaar voor de verkorte deeltijdopleiding van Thomas More Hogeschool. 

Digitale informatieavond zij-instroom - Gemeente Rotterdam (26 januari 2021)

Contact

 • Bezoekadres
   
  Thomas More Hogeschool
  Stationssingel 80
  3033 HJ Rotterdam
 • Telefoon
   
  +31 (0)10 – 4657066

 • Mail
   
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda

Twitter